Напишете дума/думи за търсене

Диетата “Крейг” сваля 1 кг на седмица и бори диабета

През 1983 г. Джени Крейг и съпругът ѝ Сидни създават в австралийския град Мелбърн фирма за отслабване и срещу диабет. През 1985 г. те я местят в Калифорния и жънат небивал успех. Днес имат над 700 центъра за намаляване на теглото в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Пуерто Рико.

Резултатът от техния курс е смъкване на 1 кг седмично без йо-йо ефект чрез хормонален баланс и контрол на калориите и мазнините под ръководството на инструктор.

Какво представлява

Този хранителен режим трудно ще осъществите сами, поне в началото. Крейг доставя месечно и срещу заплащане менюта в количества и калории, индивидуално подбрани за всеки. Целта е новаците да се придържат строго към диетата, докато не се научат да контролират порциите и честотата на ядене. Постепенно те преминават към храни, които приготвят сами у дома. Консултанти на този вид хранене вече има по цял свят, включително и у нас.

Същината е да се приемат по 1200-2300 калории на ден според личното тегло, физическата активност и мотивацията. Храните се разделят в съотношение 50-60% въглехидрати, 20% мазнини и 20-25% белтъчини.

Диетите са два типа – стандартна и за диабетици. В първия етап на стандартната храненето е 3 пъти на ден плюс 1 допълнителна закуска. Сутрин например може да се започне с канелена кифличка и чаша нискомаслено мляко, на обяд – парче телешко печено и десерт, на вечеря – варени броколи. Или пържена филийка за закуска, сандвич с пуешко месо и зелена салата за обяд, пилешка супа и задушен спанак за вечеря.

Това е придружено с 5 пъти дневно пресни плодове и зеленчуци и 2 пъти по няколко хапки нискомаслени млечни продукти. Обикновено първия месец следовниците на това хранене си поръчват замразено готово меню, подготвено от Джени Крейг или специализирана фирма. Щом свалите половината от желаните килограми – най-трудната част, вече може да си готвите сами - първо два пъти седмично, после изцяло.

Тъй като дажбите са малки, може леко да повишите калориите, като включите втора закуска. Но е важно да спазите контрола над порциите. Кафето и алкохолът са разрешени в умерени количества – чаша вино за жените и две за мъжете. Водата е задължителна – не по-малко от 2,5 л на ден.

Има книги със стотици предястия, основни ястия, гарнитури и закуски за диетата “Крейг”. За да я спазвате сами, трябва да сте усвоили и другите техники срещу трупане на кила – упражнения и овладяване на стреса. Силови тренировки не се изискват, но движението е задължително – ходене, джогинг, танци. Препоръчва се такава активност по 30 минути 5 пъти в седмицата.

Няма срок за диетата – може да трае 3 месеца или 3 години.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X