Напишете дума/думи за търсене

8 любими храни на панкреаса

Ако не ви е болял панкреасът, може и да не знаете що за орган е това и колко е важен.

Той е жлеза, част от храносмилателната система, намираща се в коремната кухина зад стомаха. Затова го наричат и задстомашна жлеза. Тя синтезира важни хормони като инсулин, полипептиди, соматостатин и глюкагон.

Панкрасът е като сюнгер и произвежда ензими за разграждане на храните - за всяка храна отделен ензим. Възпалението на панкреаса се нарича панкриатит и протича с остра болка, висока температура и диария. Ето защо здравето на тази жлеза е от изключително значение за цялостното здравословно състояние.

Има храни, които я предпазват. Осемте от тях с най-силен полезен ефект са изброени по-долу:

1. Чесън

Чесънът и другите зеленчуци от това семейство - лук, праз и пр., съдържа сяра, селен, олигозахариди и флавоноиди, които предпазват от рак на панкреаса.

2. Спанак

Панкреасът много обича спанак. Той също има профилактична роля срещу рака на панкреаса.

3. Кисело мляко

Пробиотиците и особено киселото мляко са важни за поддържането на полезна чревна флора. Ако в млякото има живи млечно-кисели бактерии, това много улеснява храносмилането и така щади панкреаса.

4. Череши

Черешите са богати на антиоксиданти и на натуралния перилилов алкохол, който предпазва от рак на панкреаса.

5. Гъби

Екстракт от медицински гъби спира растежа на туморните клетки в панкреаса. Гъбите са и добър източник на фибри, селен, калий и витамин D2.

6. Броколи

В броколито има един флавоноид, наречен апигенин, който предпазва тъканта на панкреаса. За да се извлече от броколито обаче, то трябва да се яде сурово. При варене много от хранителните му вещества се губят.

7. Картофи

Те са богати на захари, но ги освобождават плавно и и така не стресират храносмилането.

8. Червено грозде

То е прекрасен източник на ресвератрол, който е свръхценен антиоксидант. Той причинява смърт на туморните клетки в панкреаса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X