Напишете дума/думи за търсене

10 факта за рака на гърдата

Ракът на млечната жлеза е едно от най-масовите онкологични заболявания. То поражда много въпроси, най-често задаваните от които са:

Зависи ли от възрастта?

Да, рискът е различен през годините. При жените до 30 г. рискът да се разболеят е 1:233, а над 85 г. той е значително по-голям. Всяка седма жена на тази възраст развива рак на гърдата. В България болестта засяга всяка 17-а жена на възраст до 75 г.

Стегнатият сутиен причинява ли го?

Не, въпреки ширещото се мнение, че от него се натрупват токсини и се пречи на лимфния поток. Няма обаче научно потвърждение на връзката между стягащото бельо и рака.

Силиконовите плънки създават ли риск?

Не, имплантите не влияят по никакъв начин. Но те могат да попречат на мамографията и поради това жените с увеличени гърди трябва да си правят и допълнителни изследвания.

Може ли удар в гърдата на причини рак?

Не. Мнозина мислят, че травмите провокират развитие на рак, но научни данни за това няма.

Зависи ли рискът от големината на гърдата?

Не, резмерът няма значение. Но големите гърди се изследват по-трудно, т.е. вероятността туморът да остане незабелязан е по-голяма. От друга страна, хирургическото смаляване на гърдата снижава и риска от тумор. Защото при операцията се отстранява част от тъканта на жлезата, в която потенциално могат да възникнат ракови клетки.

Уплътняването винаги ли е симптом?

Не винаги. Всяка шеста жена с рак на гърдата няма уплътняване. Важно е да се следи за промени във формата на гърдата и на зърното, за подуване на лимфните възли под мишницата и за зачервяване или лющене на кожата около зърното.

Печенето на слънце без горнище опасно ли е?

Не, ултравиолетовите лъчи не проникват вътре в гърдата, а нагряването на кожата не носи риск.

Майка ми е имала рак на гърдата, а аз?

Не е гарантирано, че ракът се наследява, но ако близък роднина боледува, рискът става двойно по-голям. При двама близки роднини с рак той скача още повече.

Мамография е вредна, по-добре ултразвук?

Не. Изследването с ултразвук е със слаба чувствителност и с него е практически невъзможно да се открие тумор. Мамографията е по-надеждна. Радиацията при нея е малко и не нанася вреди.

Цялата ли гръд се реже?

Не. Пълна мастектомия се прави все по-рядко. Изрязва се част от гърдата или само лимфните възли под мишницата. Ако жената има мутирал ген BRCA (като Анжелина Джоли) превантивно изрязване на гърдата намалява риска от рак с 90%.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X