Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Диди от Cherry Bakery: Обичам да претворявам любими рецепти в леки варианти

Може ли да дадеш идея за здравословни сладкиши за цялото семейство?

Има малки хитринки, които не променят драстично вкуса на един сладкиш, но пък го правят по-здравословен. Наскоро например преоткрих чара на цеденото кисело мляко и мисля, че е супер заместител на сметаната и кремовете. С него може да се направи по-лек вариант на торта. С малко пресни плодове и мед пък - чудесно десертче в чашка или сладолед. Което ме подсеща – в блога имам и сполучлива рецепта за домашни плодови сладоледчета на клечка. А кое семейство не обича сладолед?

А кои са храните, които преобладават на трапезата ви през пролетния и летния период и би ли споделила някаква лесна рецепта с тях?

Основно салати, зеленчукови ястия и месца на грил. У дома много обичаме пилешко филе и сме открили един лесен начин, по който става много крехко на грил, дори и ако не се маринова предварително. Месото се намазва със смес от малко кисело мляко, пресован чесън, куркума, сол и черен пипер. Може да се изпекат цели пържолки или пък шишчета – става бързо и е 1000% вкусно! Не пропускаме и десерта, разбира се. В топлото време обичам да изпробвам различни рецепти без печене и вече имам такива в блога.

Имаш специална рубрика за баници и хлябове. Кои са най-интересните и сполучливи идеи там?

Вкъщи сме големи почитатели на баниците, затова и си имат специално отредено място в блога. Почти всяка седмица приготвям някакъв нов модел и винаги държа в хладилника пакет точени кори. Използвам само препечени на сач и всичко с тях става чудесно, пухкаво и сочно – Диплената баница, Шопската баница, Баничките за пикник...

От хляба фаворит ни е Пай бао – много любопитно азиатско печиво с леко сладък вкус и интересна техника на замесване „тангжонг“. Царевичният хляб без месене също e много апетитен.

Ако ще посрещаш много скъпи и важни за теб гости, какво ще бъде менюто ти?

Обичам да посрещам гости и да измислям тематични вечeри. Две от най-сполучливите досега може би са балканската и мексиканската. Балканската беше с разядки и домашни пърленки, боб в гърне, цяло парче печено свинско и грис халва за финал. Герои в мексиканската вечеря бяха домашна доматена салца, домашни такоси с пиле, сосове, начос и торта с формата на кактус.

А имаш ли трикове за бързо приготвяне на вечеря през седмицата?

Когато бързам, обичам ястия от типа „всичко в един съд“. Докато се пекат заедно месото и гарнитурата, правя салата набързо. Пастата също ми идва на помощ доста често в такива случаи.

Кое е следващото кулинарно предизвикателство, което би искала да си доставиш?

Решила съм да овладея някои от бабините тестени специалитети, които са си висша форма на майсторлък – една специална питка, катмери, тутманик. Баба ми ще ме наставлява, а аз ще меся и оформям. Не съм сигурна за кого щастието ще е по-голямо – дали за мен, че вече ще мога да ги правя, или за нея, че ме е научила. При всички случаи обаче знам, че ще е много вълнуващо преживяване.

Тарали с пълнозърнесто брашно и ким

необходими продукти (за около 45 тарали):

50 г пълнозърнесто брашно

200 г бяло брашно

75 мл зехтин

100 мл бяло вино

1 ч.. ким

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1 Смесете двата вида брашно, солта и зрънцата ким. Направете кладенче и изсипете в него зехтина и виното. Омесете меко нелепнещо тесто.

2 От тестото късайте малки топчета (приблизително с големината на половин орех), които разточете между дланите на фитил. Краищата на фитила застъпете с леко притисване, оформяйки малки гевречета.

3 Сложете 1,5 л вода да заври в тенджера. Щом кипне, пускайте вътре по 10 гевречета, като внимавате да не попадат едно върху друго. Готови са след около 30 сек, когато започнат да изплуват на повърхността.

4 Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете да изстинат.

5 „Сварените“ гевречета подредете върху хартия и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X