Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Диди от Cherry Bakery: Обичам да претворявам любими рецепти в леки варианти

Рошави ябълкови сладки за 30 минути

Необходими продукти за около 40 сладки:

/рецептата е адаптирана от „Вкусно с Йоли“/

2 ябълки

220 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

100 г студено масло

120 г захар

1 щипка сол

1/2 ч.л. канела

75 г фини овесени ядки

1 яйце

Ванилия

по желание: по 1-2 щипки настъргана лимонова и портокалова кора

4-5 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1 Ябълките се обелват и нарязват на ситни кубчета.

2 Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и ванилията. Прибавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, докато се получат маслени трохи.

3 Към трохите се добавят захарта, ябълките, овесените ядки, разбитото яйце и цитрусовите корички.

4 Добавяйте прясното мляко по малко с непрекъснато бъркане, докато се получи гъсто и лепкаво тесто.

5 В тава, постлана с хартия за печене, с помощта на чаена лъжичка поставяйте малки купчинки от тестото на разстояние 3 см една от друга. Не се старайте да ги заглаждате или оформяте допълнително – чарът им е да са рошави, а и сами ще си придобият форма при печенето.

6 Изпечете в предварително загята на 180 гадуса фурна до лек златист загар (за 10-15 мин).

Шоколадов сладкиш без животински продукти

Необходими продукти:

За блата:

1 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

3 пълни с.л. тъмно натурално какао

1 равна ч.л. сода

1 ч.ч. студена вода

1/3 ч.ч. олио

1 ч.л. ябълков оцет

ванилия или ванилов екстракт

За глазурата:

200 г кокосово мляко

1 с.л. тъмно какао

100 г черен шоколад

пудра захар на вкус

Начин на приготвяне:

1 Всички сухи съставки за блата се смесват. Прибавяме към тях водата, олиото и оцета и разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес.

2 Изсипваме я в тавичка или кръгла форма за торта с диаметър 22-24 см, постлана с хартия за печене.

3 Печем в предварително загята на 180 гадуса фурна за около 15-20 минути. Проверяваме с клечка за зъби, забодена в центъра на блата – ако излезе суха, значи е готов. Оставяме го да изстине.

4 За глазурата затопляме кокосовото мляко на слаб огън. Не трябва да завира, а съвсем леко да пари при допир.

5 При него изсипваме начупения на малки парченца шоколад и какаото и бъркаме енергично с телена бъркалка, докато всичко се разтопи и се получи гладка смес. Опитваме глазурата и подслаждаме на вкус с пудра захар.

6 Оставяме я да изстине за около 20-30 минути, за да се сгъсти леко, след което я разнасяме върху готовия блат.

Сладкишът се украсява по избор.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X