Напишете дума/думи за търсене

Кои трендове от 80-те години са отново на мода

Моделите на дупки пак са тук.

Много рядко светът на модата може да ни изненада с нещо ново, което не сме виждали до този момент. Повечето тенденции, които се представят от големите дизайнери, са нещо старо, което сме виждали преди 10-20 или 30-40 години.

Този сезон по традиция се лансират всякакви модели, така че да задоволят различните и вече доста капризни вкусове на потребителите. Доминиращи обаче са идеите, заимствани от 80-те години на миналия век. За някои това е носталгично припомняне на младостта, други ще ги приемат като твърде демоде и ще откажат отново да ги вкарат в гардероба си. За младите момичета обаче е съвсем нова визия, която повечето биха приели с интерес. Част от възродените тоалети и аксесоари се налагат през последните няколко сезона, други се появяват за първи път от дълги години, но всички те носят духа на времето от преди почти 40 години.

Ето кои са 14-те тренда, които дизайнерите извадиха от нафталина.

Помните ли мрежестите потници и чорапогащници, с които Мадона проби на световната сцена? Тогава тя ги превърна в тотален хит и всички момичета луднаха по тях. Моделите на дупки пак са тук и макар и все още плахо, вече си проправят път сред многобройните тенденции между, които можем да избираме.

Чорапи със сандали е тенденция, която упорито присъства от няколко години по модните подиуми.
Чорапи със сандали е тенденция, която упорито присъства от няколко години по модните подиуми.

След като миналата година спортните анцузи пак излязоха извън залите за тренировка, та дори ги показаха и като вечерни тоалети, сега ред идва на клиновете. Но не става въпрос за стандартните едноцветни модели, а за съвсем спортните - с цветни ленти, логото на съответната марка или с пъстри щампи. Към тях добавят къси бюстиета, с които обикновено се ходи на фитнес, но този път са показани като облекло за ежедневието.

Дълго време лентите за коса бяха аксесоар, присъстващ единствено при съвсем малките момиченца. Дори по-големите им сестри отказваха да ги носят с обяснението, че са твърде бебешки. Само че този аксесоар, с който жените оформяха прическите си преди близо 40 години, пак е модерен, така че проверете с какви наличности разполага малката ви дъщеря, за да се разкрасите и вие.

Маратонките като ежедневна обувка не са новост, носят се през последните няколко сезона. През студените дни ги съчетават с шлифери и палта, през топлите - с поли и рокли. И този сезон продължават да се носят, като за топлите дни има съвсем тънки модели, които не спарват краката.

Ламето носи носталгични спомени у мнозина.
Ламето носи носталгични спомени у мнозина.

Животинските принтове, превърнали се в обект на много шеги, сега са реабилитирани и отново предпочитан десен в женския гардероб. Със сигурност няма да станат любими на всички представителки на нежния пол, но за почитателките им е успокоително, че дори и да наричат стила им кичозен, поне са на гребена на модната вълна.

Почитателките на консервативния стил на обличане няма да останат доволни от крещящите цветове, които дизайнерите върнаха в колекциите си. Неоновите тонове обаче създават настроение и придават по-младежки вид. В тях са боядисани спортните екипи, ежедневни блузи и панталони, но “светещи” са и изисканите официални рокли.

Очила с цветни рамки и стъкла внасят разнообразие сред тъмните модели, които въпреки че се предлагат с различни форми, изглеждат еднотипно. Актуалната линия не изисква аксесоарът да се напасва като тоналност с тоалета, могат да са в съвсем различен, дори контрастен цвят.

Меките памучни долнища и суитшърти отново се радват на голям интерес.
Меките памучни долнища и суитшърти отново се радват на голям интерес.

Вадете големите бижута от кутиите, прибрани дълбоко в шкафовете. Гердани, гривни, обеци и пръстени - всичко е много масивно. Ако нямате такива аксесоари и сте решили тепърва да купувате, първо ги пробвайте в магазина дали са ви удобни. Някои от тях са доста тежки и вероятно ще ви създадат дискомфорт. Големите гривни пречат, ако работите по цял ден на компютър. С масивните обеци рискувате да разкъсате дупките на ушите си. Но има и съвсем олекотени варианти, които независимо от размера почти не се усещат.

Чорапи със сандали е тенденция, която упорито присъства от няколко години по модните подиуми. И въпреки че на снимки тази визия изглежда атрактивно, поне у нас рядко жените си позволяват да излязат в този вид на улицата. Плътни или прозрачни, в черно, бяло и в ярки тонове, чорапите се комбинират и с елегантни обувки на висок ток. Дължината на полите и роклите трябва да е съобразена така, че те да се виждат, превръщайки се в акцент в тоалета.

Големите апликации върху деним, които изглеждат много ретро, пак са на мода.
Големите апликации върху деним, които изглеждат много ретро, пак са на мода.

Чантите тип банан, които навремето се носеха основно от мъжете, сега се появиха като дамски аксесоар. Има ги и познатите ни платнени модели, но се предлагат също варианти от естествена кожа и с формата на полукръг. Заради малкия си размер едва ли ще се превърнат в любим аксесоар за офиса, пък и странно биха изглеждали, закачени върху сакото. Но са удобни за концерт и нощен клуб, когато човек се чуди къде точно да сложи чантата си, без да рискува да бъде обран. Предпочитани са и за плажа, за да има къде да се приберат телефон и пари.

Ламето носи носталгични спомени у мнозина. Сега младите жени могат да изкарат от гардеробите на майките и бабите си дрехите с лъскави нишки и ще бъдат на върха на модната вълна. Дизайнерите възродиха този тип одежди, добавяйки ги към актуалните бляскави дрехи с камъни и пайети. Моделите категорично не са запазени само за официални поводи. Бляскави можете да бъдете в офиса, в свободното време и в нощен клуб. В първите два случая обаче избирайте само една част от облеклото да е с ламе. В противен случай ще изглеждате твърде претенциозно и екстравагантно.

Големите апликации върху деним, които изглеждат много ретро, пак са на мода. Върху панталони, ризи и якета от деним са нашити парчета плат, който може да е същата материя, но в по-светла и по-тъмна тоналност или от съвсем различни тъкани. Кръпките са едноцветни и с принтове. Носят се и дрехи, направени с техниката пачуърк - зашити едно за друго много на брой парчета плат.

Графитите от уличните сгради послужиха като вдъхновение за създаване на нови принтове върху облеклата.
Графитите от уличните сгради послужиха като вдъхновение за създаване на нови принтове върху облеклата.

Графитите от уличните сгради послужиха като вдъхновение за създаване на нови принтове върху облеклата. Върху сака, поли, рокли и панталони са изрисувани сгради, лица на хора, надписи, анимационни герои и образи от популярни електронни игри. Освен по-семплите варианти в черно, бяло и сиво, се предлагат и пъстри материи, върху които е използвана богата палитра от тонове.

Меките памучни долнища и суитшърти отново се радват на голям интерес. През последните години това бе обичайно облекло за много хлапета в детската градина, защото лесно се обличат и събличат. В училищата пък тийнейджърите зарязаха долнищата и оставиха в гардероба си само суитшъртите. Техните родители рядко използваха този тип облекло, и то основно при разходки в планината. Вече се превръщат в масово облекло и все повече хора ги предпочитат като практични и удобни дрехи, поне докато не минат в графата демоде.

Клиновете пак са на мода.
Клиновете пак са на мода.
Големите бижута също се завръщат.
Големите бижута също се завръщат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X