Напишете дума/думи за търсене

Кои са органите на есента и как да се грижим за тяхното здраве

Круши
Круши
През есента енергията започва да се движи надолу, затова можем да добавим продукти, които имат свойството да стимулират този вид движение. Това са например кореноплодните зеленчуци. Киселият вкус също помага на енергията да достигне до долните части на тялото и е полезен за черния дроб. Това са храни като киселите зеле и краставички, шипката, лимоните, киселите ябълки и др.

В гржите за здравето е важно да се съобразим с климатичните условия, в които живеем. Ако времето е сухо, трябва да овлажняваме организма, но ако често вали и е влажно, е желателно да добавим повече люти храни и подправки. Влагата също е един от външните фактори, които могат да навредят на здравето. Тя може да доведе до проблеми със ставите или да блокира потока на енергията и да предизвика заболявания като артрит, ревматизъм, възпаления на ставите.

Есенни храни

Глог – стимулира секрецията на различните храносмилателни ферменти в стомаха и червата, предотвратява натрупването на мазнини, забавя процесите на стареене. Да се избягва при хроничен гастрит, язва на стомаха, камъни в жлъчката, прекаран хепатит.

Грозде – подпомага образуването на течности, утолява жаждата, подобрява апетита и храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта, заздравява сърцето, стимулира уринирането. На ден се препоръчва не повече от половин килограм грозде.

Печурки – ускоряват храносмилането, отстраняват патогенния огън, хармонизират потока на енергията Ци и успокояват ума. Според китайците те са лекарство, което удължава жи- вота.

Круши – утоляват жаждата, облекчават кашлицата, отстраняват патогенния огън, укрепват кръвта и възстановяват тъканите, овлажняват белите дробове, подходящи са при висока температура. Препоръчват се при силна кашлица, болки в гърлото, запек. Крушите действат и диуретично.

Ябълки – подсилват далака и стомаха, утоляват жаждата, полезни са за белите дробове и настроението. Наричат ги още „бог-защитник на сърдечно-съдоватасистема”, действат благоприятно на кожата като й придават блясък и изчистват петната.

Хинап (жожоба, китайска фурма) – овлажнява организма, подсилва енергията Ци и кръвта, успокоява нервната система, поддържа кожата еластична, забавя стареенето.

Ябълки
Ябълки
Из „Здраве от Китай според сезона”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X