Напишете дума/думи за търсене

Кои са органите на есента и как да се грижим за тяхното здраве

Грозде
Грозде
Храненето през есента

За да поддържаме баланса в организма, през есента трябва да приспособим и менюто си към новите условия.

За да ни помогне да се справим със сухотата, която изтощава течностите в организма през този сезон, природата ни дарява с изобилие от плодове и зеленчуци. Те са богати на вода и витамини и помагат за нормалната секреция на слизестата обвивка на дихателните пътища, облекчават болките в гърлото, пазят кожата от изсъхване.

В ранната есен е изключително важно да се погрижим за храносмилателната система. По принцип стомахът обича да му е топло, затова е желателно да ограничим студените напитки и суровите храни. Нахлуването на студ в този орган и отслабването на далака могат да предизвикат изтощаване на жизнената енергия, стомашно-чревни разтройства, гастрити, подуване на стомаха, задържане на храна и други неразположения.

За да тонизираме храносмилателната система през есента, в менюто ни трябва да присъстват топли и укрепващи храни, предимно със сладък и кисел вкус, защото те подсилват далака и насочват енергията надолу. Това са ябълки, сирене, грозде, маслини, моркови, тиква, кестени, броколи, круши, банани, мушмули, мед.

Изключително полезни и подходящи за есента са кашите и супите. Те се усвояват лесно от организма и подсилват Ин енергията. Препоръчват се каши от зърнени храни като ориз, овесени ядки, просо, елда, царевица.

В края на есента в менюто трябва да се включат храни, които укрепват защитните сили на организма, защото това е време, когато есенните настинки и вируси се опитват да ни атакуват.

Най-уязвими към външните патогенни фактории (студ, вятър, вируси и т.н.) през този сезон са белите дробове. Те са свързани пряко с външната среда чрез носа и дихателните пътища. Лютото е вкусът, който подсилва функцията им. Това са продукти като лук, чесън, ряпа, люти чушки; подправки като босилек, кориандър, дафинов лист, канела, карамфил, джиндижфил, праз, риган, розмарин, мащерка, индийско орехче.

Но ако белите дробове се нуждаят от охлаждане, по-добре да се ограничи приемът на люто. Сухата кашлица, сухото гърло и кожа са част от симптомите, които подсказват, че се нуждаете от овлажняващи и охлаждащи храни. Това са соевите продукти, крушите, ябълките, просото, райската ябълка, млечните продукти, свинското месо. Бъдете внимателни с млечните продукти, защото те са питателни за всеки, който проявява симптоми на сухота, но трябва да се консумират в умерени количества, за да не се натрупа излишък от влага и слуз в организма.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X