Напишете дума/думи за търсене

Кои са органите на есента и как да се грижим за тяхното здраве

Глог
Глог
Честото чувство на жажда, червените бузи и език, нощното изпотяване, горещите длани и ходила, както и сухата кашлица са знаци, че енергията на белите дробове е отслабнала.

Една от функциите на този орган е да разпространява течностите в организма и да помага на дебелото черво в изхвърлянето на отпадъците от организма. Така че слабата енергия Ци на белите дробове може да доведе до запек.

Освен това, ако те не са в състояние да изработват достатъчно защитна енергия, ще отслабне имунната система и човек ще настива много лесно. Затова през есента трябва да се вземат мерки за подсилването на белите дробове.

Грижи за здравето

След есенното равноденствие времето започва малко по малко да се захлажда, енергията Ин в природата постепенно расте, всичко живо се оттегля и подготвя за студените месеци на годината.

Човек също трябва да се приспособи към тези промени. Китайската традиционна медицина препоръчва през есента да се ляга и става по-рано, да се пази енергията, работата и почивката да се редуват разумно и по възможност да се отделя време за следобедна дрямка, за да се преодолее по-лесно сезонната умора.

Въпреки че нощите през есента са прохладни, а към края дори студени през деня все още е топло и приятно за дейности на открито. Не пропускайте тази възможност и прекарвайте повече време в разходки или занимания със спорт сред природата. Това ще засили имунитета, ще подобри настроението и ще предпази от есенните депресии.

Не бързайте да обличате топлите дрехи твърде рано. На организма няма да му навреди, ако „помръзне” малко с настъпването на есенната прохлада. Китайците казват, че през пролетта не бива се бърза със свалянето на топлите дрехи, а през есента с навличането им. Сезоните се сменят постепенно, затова и човешкият организъм се нуждае от време, за да се адаптира към промените. Топлото лято си отива, но есенната прохлада все още не е преминала в студ, затова съвсем спокойно може да се понесе от тялото. Използвайте тази възможност, за да калите организма, но в разумни граници.

Към края на есента трябва да се погрижите ходилата да са топли, защото те се намират далече от сърцето и от там студът може по-лесно да проникне в тялото.

Началото на есента е най-подходящото време за масаж гуаша. Китайците казват, че всеки, който си прави масаж гуаша през сезона Лициу, ще живее повече от 88 години.

През този сезон той помага за изчистването на натрупаните през лятото токсини и патогенна Ци, активира циркулацията на жизнената енергия Ци и кръвта, помага на тялото да противостои на измененията в климата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X