Напишете дума/думи за търсене

Да зазимим правилно градината и балкона

Все още може да се съберат семена и от едногодишните цинии, винки, тагетеси, мирабилис, тумбергии и т.н. За съхранението им е необходимо сухо помещение и задължителните надписи - от какво са семената и евентуално какъв е цветът на растението.

Цветята, които още цъфтят, нека красят градината. Астри, хризантеми, пирени и други са неуморни в хладното време. За тях може би е най-добре да се погрижим напролет. Тогава ще се отстранят отмрелите клонки и ще се подхранят, за да се развият по-пищни и големи храстчета. Задачата ни през периода на цъфтеж е да почистваме прецъфтелите цветове и да се радваме на красотата им.

Декоративните храсти и дръвчета

Вечнозелените чакат последна подстрижка и почистване. Оформянето им може да се извърши малко по-дълбоко, за да се запазят размерът и формата. Всички счупени клонки трябва да се почистят, а ако има опадали листа, да се отстранят. В растителните остатъци зимуват много фитопатогени и неприятели на растенията, т.е. това е предпазна мярка за следващата година.

Към края на месеца някои храсти трябва да се завържат, че когато падне сняг и натежи по клоните, да не се пречупят или най-малкото да се изкривят.

При листопадните растения задачите са сходни - кроене и почистване. Опадалите листа, особено на заболели растения, се изхвърлят. Те и за компост не трябва да се използват.

Също към края на месеца специално внимание трябва да се обърне на розите

Но не бързайте! Много рози още цъфтят и тепърва отварят нови пъпки. При тях се налага така нареченото загърляне. То предпазва кореновата шийка и мястото на присаждане от измръзване. Загърлянето се извършва преди замръзване на горния почвен слой. Оформя се купчинка от пръст около основата на храста. Височината и широчината ѝ са около 30 см. През пролетта купчинката пръст трябва да се отстрани, за да не загние стъблото или да не се образуват нови корени по-плитко.

Правилото за отстраняване на отмрялата листна маса при розите важи с пълна сила. В тях зимуват причинителите на редица заболявания като черни листни петна, ръжда, мана и други.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X