Напишете дума/думи за търсене

д-р Нисар Шейх: Аюрведа лекува и съхранява здравето

С годините се появяват все повече нови болести, както и нови лекарства. И ако се замислим по-дълбоко, след като хапчетата не помагат, значи лечението с тях не е най-правилното. Как се модифицират болестите, защо аюрведа може да ги излекува, и те да не се появяват повече, обяснява индиецът д-р Нисар Шейх, специалист по аюрведа и йога консултант, който често гостува у нас. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център в Пуна и е лекувал повече от 5000 пациенти. Работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните, гинекологичните, диабета, сърдечните болести. Води семинари за постигане на здраве по целия свят.

Д-р Шейх, обяснете какво представлява аюрведа на тези, които все още не са запознати с тази наука?

-Аюрведа е знание за живота и е валидна за цялото човечество, не само за Индия, както мислят някои. Третира всички аспекти на живота на човек. Според аюрведа има 5 нива на съществуване – физическо, физиологично, психологично, интелектуално и духовно. Аюрведа води човек във всяко едно от петте нива на съществуване.

В тази древна техника важна роля играят трите доши - вата, пита и кафа. Вата е отговорна за всички форми на движение в тялото, пита - за всички форми на метаболизъм, и кафа - за смазването и стабилността. Тези три доши командват и направляват тялото.

Кои са седемте тъкани в тялото?

-Това са всички течни съставки като кръвта, мускулите, мастната тъкан, конструкцията на тялото, нервната тъкан. Важна е и т.нар. шукра, която е отговорна за всички видове репродукции в организма.

А какво значение има огънят, наричан агни?

- Огънят е едва ли не най-важният и основен фактор за съществуването на човека. В Индия хората, които не са лекари, казват че когато един ден тялото изстине, в него вече няма огън и това значи смърт. Този огън е отговорен за целия метаболизъм и всички жизнени процеси в организма.

Терминът мала също е важен. Това са отпадните материи, които произвеждаме в резултат на метаболизма и които трябва да изхвърлим от организма си.

Как гледа аюрведа на човешкото здраве?

-Аюрведа не разглежда човека като отделни части, а като цяло. Тя цели постигане на баланс на трите доши - пита, кафа и вата, на огъня агни, на всички тъкани и на правилно излъчване на токсините от организма. Ако имате тези компоненти в балансирано състояние, сте здрави. Но аюрведа не спира до тук. За нея е важно освен всичко това човек да има удовлетворен ум и сетива. Тогава казваме, че е здрав.

Първият приоритет на аюрведа е да се съхрани здравето. Вторият е да се лекуват заболяванията. Няма друго такова знание. Лекарите започват да действат, след като се разболеете. А специалитетът на аюрведа е да превантира здравето. Тя отива по-далеч - в разсаяна лечение. Като цяло това означава да се подсили, укрепи тялото. Хората казват, че са излекувани от дадено заболяване, но след това то често рецидивира.

Как аюрведа постига трайно лечение на болестите?

- Специалитет на аюрведа е, че като излекува дадено заболяване, тя поема грижа да не се получи рецидив. Освен това дава ключ към пречистване на целия организъм.

А онези, които са имали възможност да преминат панчакарма (пречистване) знаят усещането за светлина в тялото. В миналото бабите ни са практикували гладуване, кръвопускане с цел пречистване. Има лечебни практики от стотици години за това.

Ако човечеството е използвало методите на пречистване, съществуващите болести щяха да секнат, а не да еволюират, както е днес. С откриването на микроскопа човечеството е получило възможност да види клетките, причиняващи конкретното заболяването. Но медицината се е фокусирала върху все по-тесни и малки обекти и проблеми, причиняващи дадени състояния.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X