Напишете дума/думи за търсене

Къде се намират чудодейните икони у нас

Иконостаса на Лопушанския манастир
Иконостаса на Лопушанския манастир
– Защо никой не е знаел за съществуването й?

– Тъй като игуменът скоропостижно е починал и не е могъл да предаде тази тайна на други братя монаси от манастира. Затова иконата е останала никому неизвестна и зазидана в стената. Така тя е престояла над 150 г. и повече там. В края на 2013 г., на 27–28 декември, една жена на име Мария от София сънувала, че иконата е зазидана в стената на манастира. Обадила се на игумена и му описала точно мястото, където е зазидана. Той дошъл и почуква на стената и чува, че чука на кухо. Сваля един камък и оттам излязла иконата. Самата икона има обков, което говори, че по време на турското робство някой се е изцерил от иконата и се е излекувал, и е поръчал да бъде направен обковът. По време на робството не е могло всеки да си позволи такава поръчка, защото е била много скъпа. В момента се случват чудеса при нас. Изцеряват се хора. Подарихме и копие на иконата в община Ягодина в Сърбия в едно съседно село. Те нямаха църква и се помолихме тук пред иконата и след това им дадох копие. Сега вече владиката е разрешил и са одобрили плановете, даже в момента върви строителството на църквата. Зачеват жени, които не са могли да имат деца, излекуват се хора от тежки болести.

Жена сънува къде се намира

Историята за това как е намерена иконата е наистина невероятна. Това, че тя е зазидана в Лопушанския манастир, се присънва на столичанката Мария.

„Присъни ми се чудотворна икона. То не беше сън, а Божие знамение. Светият Дух ми показа точното място, скрита и незнайна от никого. Аз съм вярно чедо на църквата, приемам светото причастие с тялото и кръвта Христови! Имате голямо богатство във вашата църква и дори не подозирате за това, вярвайте ми! Нека възкръсне!”, казала пред игумена на Лопушанския манастир, Величкия епископ Сионний, Мария.

Жената звъннала по телефона и помолила духовника да проверят съня й и да намерят иконата. Тя дала и точно описание на това къде се намира Божията майка – на метър и половина височина в храма, до свода на прозореца вляво. Това, което фрапирало Божиите служители, било, че жената никога преди това не била стъпвала в обителта.

„Имайте ми доверие – молеше се тя – и аз реших да се вслушам, защото нали това проповядваме – благост, вяра и благочестие”, разказва епископ Сионий.

„Иконата е духовен паметник, свързан с паметта на нашия народ, със съхраняването на нашата православна българска идентичност и с едно съновидение на една обикновена българска жена. И всичко това стана възможно благодарение на доверието. Жената дори не е посещавала манастира, а й се явил храмът с прозореца”, разказва игуменът. Самата Мария предпочела да не й се разкрива самоличността.

Иконата е поставена в специален киворий пред олтара, като е защитена от дебело стъкло, за да не бъде наранена. Сред вярващите се носи убеждението, че изображението излъчва топлина. Затова не са и малко тези, които, освен да отидат да се помолят пред изображението, поставят и върху стъклото своята ръка, за да усетят силата на иконата.

„Сложи си тука ръката, да видиш колко е топло, тук, тук при мене, виждаш ли”, казва убедена в това Дафинка Маринова.

„За да усети човек тези неща, трябва да погледне с духовни очи, трябва да отвори сърцето си към Бога и тогава ще разбере кое е медиен трик и кое не е медиен трик”, казва и игуменът на Лопушанския манастир епископ Сионий срещу съмненията за чудодейното откриване на иконата.

Масово вярващи се стичат да се помолят на Богородица за най-различни неща. Доста от тях запечатват молбата си с целувка на лика на Божията майка, като са убедени, че така е по-сигурно, че молбата им ще бъде изпълнена.

Смята се, че самата икона може да лекува над 340 болежки. Сред миряните има и друго вярване, че куци или сакати трябва да отидат и да поставят крайник в дупката в стената, където ликът на Божията майка е престоял и се е запазил след цели 168 години.

Не са малко и бездетните жени, които посещават манастира, за да се помолят. В светата обител има още една икона на Света Богородица, за която се знае, че е помогнала на жени да заченат. Много от вярващите отрупват иконите с кърпи, детски обувки, шоколадови бонбони, цветя и пари.

В манастира има и лековита чешма, за която се смята, че всеки, който измие очите си в нея, може да премахне перде или да се отърве от болест. Пиенето й пречиства цялостно организма, защото във високите части на Стара планина, където е разположен манастирът, няма никакво замърсяване. Миряните вярват, че измиването на лицето с лековитата вода пречиства от негативна енергия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X