Напишете дума/думи за търсене

Защо сексуалните съобщения са толкова опасни

Всяко пето от тях не достига само до този, за когото е предназначено

Когато пишете интимни послания, използвайки различните съвременни средства за комуникация, е добре да имате едно наум. Проучване на американския институт за изследване на секса, пола и репродуктивността “Кинси” показва, че вероятността вашето съобщение да изтече в мрежата или да бъде получено не от този, за когото е предназначено, е над 20%. И ако не си давате сметка за това, може да платите висока цена.

На Джеф Безос, най-богатия човек в света, например се очертава да му излезе около 80 млрд. долара. На толкова приблизително се равнява половината от състоянието му, на което неговата съпруга Макензи ще разчита при развод според законодателството на щата Вашингтон, където те живеят. Двамата обявиха в началото на януари, че се разделят след 25-годишен брак и четири деца. Изявлението им буквално изпревари с часове разкритие на американски таблоид как собственикът на “Амазон” е въртял 8-месечна любовна връзка зад гърба на жена си. Освен папарашки снимки изданието публикува и есемеси със сексуално съдържание на Безос до бившата телевизионна водеща Лоран Санчес.

И ако разкритията, че ѝ е подарявал екзотични пътешествия с частния си самолет за 65 млн. долара, някак бяха приети в реда на нещата за толкова богат човек, то интимните му послания си спечелиха шумно обсъждане и сарказъм. Особено популярно в социалните мрежи и медиите стана едно от тях, което гласи: “Обичам те, живо момиче”. Вестник “Ню Йорк пост” иронично написа, че като собственик на “Вашингтон пост” Безос има на разположение много журналисти, за да измисли нещо по-добро като обяснение в любов. Потребител в туитър пък отбеляза, че явно той е помолил някой от гласовите оператори на “Амазон” да изпрати нещо пикантно на приятелката му и затова резултатът е този, а друг пък го “защити” с твърдението, че жените обичат да получават сексуални съобщения, които ги карат да се чудят дали възлюбеният им не е некрофил.

Без да адвокатстваме на Джеф Безос, трябва да признаем, че почти всяко послание със сексуално съдържание може да изглежда нелепо, когато бъде извадено от контекста на конкретни отношения и публикувано на вестникарска страница. Същият риск съществува и ако просто бъде прочетено случайно от човек, за когото не е предназначено или пък, не дай боже, от официален партньор или съпруг/съпруга. Тогава нещата вече наистина могат да станат страшни.

Аз лично познавам две двойки, които се разделиха, след като единият от партньорите имаше неблагоразумието да провери телефона на другия. Не съм ги разпитвала подробно защо са го направили, тъй като по принцип не одобрявам подобни методи за изясняване на нещата. Защото дори да се окаже, че си прав в подозренията за изневяра, вече си скъсал и последната нишка да възстановиш изгубеното доверие и взаимно зачитане.

Джеф Безос напуска съпругата си Макензи след 25-годишен брак и четири деца.
Джеф Безос напуска съпругата си Макензи след 25-годишен брак и четири деца.
Ето и при последното шокиращо убийство на млада жена от нейния приятел изплуваха разправии за есемеси и ревност. Прокуратурата твърди, че 25-годишната Калина Симова е удушена от 23-годишния Васил Василев след спречкване за получени от нея съобщения от приятелка, чието съдържание отказала да му разкрие. Адвокатът му се опита да го защити с твърдението, че е знаел всички пароли за телефоните и компютрите на своята годеница. Дали точно така са се развили нещата, предстои да се разбере по време на съдебния процес срещу Василев. Но дори и този детайл да не бъде особено ключов за определяне на присъда, сам по себе си той е достатъчно показателен, защото е поредното доказателство колко опасни могат да са последиците от незачитане на личното пространство между партньорите.

“Проблемът е, че много хора смятат, че когато човек ревнува, значи обича. Между любовта и ревността обаче няма нищо общо – когато обичаме някого, искаме да му се случват само хубави неща”, казва криминалният психолог Росен Йорданов пред Би Ти Ви. По думите му мъжът, който убива от ревност, всъщност има комплекс за малоценност – страх, че няма да може да задържи обекта на своето желание при конкуренция с други. Обикновено под въздействие на тези емоции той действа импулсивно. Жените, които убиват, обикновено го правят планирано, често са замесени деца или любовник. Ревността е нормално човешко чувство, но поради различни социални особености не всички хора се научават как да се справят с нея, допълва Йорданов.

Това всъщност се отнася и до интимните съобщения. Те не бива да бъдат загърбвани, само защото има риск да станат достояние и на хора, за които не се предназначени. „Това е приятен, флиртуващ начин да поддържате връзка с партньора си. Това настройва мозъка да мисли за секс и през деня и добавя малко приключение, което от своя страна помага да се пресъздаде усещането за любов, което обикновено се случва в началния етап на романтичните отношения”, обяснява британският експерт по обществено здраве Кейт Скализи пред Би Би Си. Тя определя съобщенията със сексуално съдържание като прекрасна прелюдия и загрявка. Освен това те са и доста голямо предизвикателство към хората да изразят емоциите си чрез писмен текст, което за новите поколения, любители на емотиконите, се оказва доста трудно.

Вече дори съществуват интернет платформи и фестивали за еротични съобщения, чиято цел е да предизвикат хората да споделят и да оценяват усилията на любовчиите да се изразяват. Такъв е например сайтът Texts from Last Night, в който анонимно се споделят такива послания. Той е създаден от двама приятели в САЩ през 2009 г., като целта им е да направят портал по-скоро за забавление. Той обаче става доста популярен и през 2014 г. те пускат и свои марки дрехи и различни артикули за по-добро нощно приключение. В Бруклин пък се провежда фестивал за най-лоши секссъобщения, а британско литературно списание присъжда антинагради за най-нелепо описани сексуални сцени в книга, като в списъка на финалистите за миналата година е бил дори Харуки Мураками, един от най-големите съвремени романисти.

Успоредно с това проучване на сайта за запознанства Match, който покрива 25 държави, е показало, че жените не обичат да получават сексуални снимки на мъже. За тях това е по-скоро отрицателен сигнал, тъй като предпочитат романтични обяснения в любов и сексуално привличане.

Така че технологичният свят, в който живеем, ни поставя още едно предизвикателно – как през него да отправяме умно, забавно, а и безопасно сексуалните си послания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X