Напишете дума/думи за търсене

Десет лесни начина за пестене на вода

Снимки pixabay.com

На мнозина се е случвало да се удивят на месечната сметка за вода. Ако обаче искат промяна, трябва да се замислят как да намалят потреблението. Ето 10 лесни начина за пестене на безценната и скъпа течност.

* Ако смесителите са с два крана, сменете ги с единични. С тях по-бързо и лесно се постига желаната температура и не изтичат излишни количества.

* Сложете аератор или просто си купете единичен смесител с аератор. За сравнение - с него в минута ще изтичат 5 - 6 литра вода, докато иначе разходът е около 15 литра. Причината е в смесването с въздуха, при което ефективността не намалява.

* Непременно заложете в тоалетната на казанче с бутон за половин изплакване.

* При покупка на пералня, обърнете внимание на информацията за разхода й на вода.

* Перете при пълно натоварване. За килограм текстил се използват средно 10 литра вода, според модела на пералнята. При непълно натоварване обаче машината компенсира липсата на тъкани, като допълва с вода. Освен това най-много вода се изразходва при режима за фини тъкани, а най-малко - за памучни.

* Използвайте съдомиялна. За 10 комплекта посуда тя ще използва средно 13 литра вода, докато за измиването им ръчно ще трябват около 30 литра и ще отнеме лично време и усилия.

* По възможност използвайте водата отново - например събирайте тази, с която миете плодовете и зеленчуците, и с нея поливайте домашните растения.

* Проверявайте редовно за течове в системата! Запишете показанията на водомерите вечерта преди лягане, когато сте сигурни, че повече няма да използвате нищо. Вижте цифрите на следващата сутрин и ако има разлика, значи има и теч. За проблем с казанчето може да разберете лесно - сипете в резервоара оцветител и ако след малко към тоалетната чиния потече цветна вода, значи има проблем. Според специалистите дори трудно забележимият теч може да доведе до загубата на до 300 литра вода месечно.

* Спирайте крана, докато търкате зъбите си! И това спестява стотици литри месечно.

* Взимайте душ вместо вана. В първия случай разходът е 20 литра, а във втория може да стигне и 140 литра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X