Напишете дума/думи за търсене

Лесни начини за прибиране на кокалчето на палеца на крака

Около половината от възрастното население страда от изпъкване на кокалчето под палците на краката. Това се наблюдава по-често при жените. Това състояние може да се наследи или да се появи поради носенето на неподходящи обувки. То не само че е болезнено и неудобно, но и засяга качеството на живота.

Предлагаме ви няколко начина за справяне с този проблем, които лесно може да се правят в домашни условия.

1. Ходете боси

Ходете боси по всяко време, когато имате възможност. Това ще помогне за укрепване на мускулите на краката и ще върне костта на правилното й място. Освен това краката ви ще починат от неудобните обувки.

Ако ви боли, когато стъпвате боси, най-добре правете разходките си върху дебел килим.

2. Чушките помагат при възпаление

Червените люти чушки имат противовъзпалителен ефект. Плюс това затоплят кокалчетата, което подобрява притока на кръв.

- Изстискайте сока от чушките и намажете изхвръкналото кокалче. След това нанесете малко вазелин върху тази област и увийте с кърпа. Оставете за 15 минути.

- Смесете чушки със зехтин в съотношение 1: 2 и нанесете върху костта. Внимателно масажирайте засегнатата област 15 минути. Ако почувствате силно усещане за парене, тогава намалете количеството чушки в началото, като постепенно го увеличавайте до препоръчителните пропорции.

3. Заздравете мускулите на краката

Не само че упражненията ще ви помогнат да укрепите мускулите на краката си, но те може да облекчат болката от изхвръкналите кокалчета.

- Изправете се и натиснете пръстите на краката в пода за 10 секунди, без да повдигате петата. След това вдигнете пръстите и задръжте за 10 секунди. Повторете 5 пъти.

4. Използвайте лед, за да намалите болката

Ледът може да помогне за намаляване на възпалението и болката в костта.

Обвийте лед с кърпа и го поставете върху изхвръкналото кокалче. Не натискайте силно и задръжте за 10-20 минути. Може да използвате този метод на лечение 1-2 пъти на ден.

5. Рициновото масло ги свива

Рициново масло притежава антиоксидантни и антимикробни свойства. То също така помага за намаляване на възпалението и болката, поради което се използва активно за лечение на това състояние на костта на палеца.

Загрейте 50-100 мл рициново масло. След това с помощта на памук намажете изхвръкналата кост. Обвийте крака със суха кърпа. Дръжте компреса 20 минути. Правете това 1-2 пъти на ден.

6. Използвайте коректори, които поддържат пръстите на краката в естествено положение

Коректори са добър начин за лечение на издадените кокалчета. Това спомага за облекчаване на неудобството от носенето на обувки и предотвратява триенето и промяната на положението на крака.

Освен това фиксират палеца в естествено положение, което ще помогне на костта да се върне на мястото й.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X