Напишете дума/думи за търсене

Пролетен детокс: мастер клас

Пролетта е най-подходящият момент да изчистим тялото от вредните вещества, които примаме с водата, храната и замърсения въздух. Комбинацията от стрес, неправилно хранене и липса на време за достатъчно движение води до спад в имунитета, често боледуване от грип, влошено състояние на кожата и косата, наднормени килограми и куп други неприятности.

За да детоксикирате тялото, не е необходимо непременно да минавате на смутита и да се измъчвате от глад. Според експертите е достатъчно за около седмица да изключите от менюто си захарта, маргарина, картофите, шоколада, всички консервирани продукти, солените и лютите храни. Можете да консумирате в неограничени количества пълнозърнести (с изключение на ориз), плодове и зеленчуци, по малко нетлъсто варено месо, обезмаслена извара, препечен хляб. Пийте поне по 1,5 л вода дневно и не консумирайте кафе, черен чай и алкохол. Започвайте деня си с чаша вода с лимонов сок - ще установите, че тази напитка прогонва сънливостта и зарежда с тонус.

По този начин ще помогнете на тялото си да задейства собтвените си механизми за пречистване. Преди да започнете детокса обаче, непременно се консултирайте с лекар, особено ако имате някакво хронично заболяване или дори и най-малко подозрение за наличието му. Това се отнася в пълна степен за проблеми с черния дроб, панкреаса, жлъчката, храносмилателната система като цяло или бъбреците.

Но дори и да усещате, че няма да ви стигнат силите за детокс, диетолозите предлагат списък с продукти, които са в състояние да направят генерално пречистване на тялото и да го подготвят за лятото - включвайте ги редовно в менюто си и скоро ще установите положителното им въздействие.

Лимони

Супер силата на лимоните е не само в наличнието на големи количества витамин С, но и в свойството им да конвертират токсините във водоразтворими форми, като по този начин им помагат по-бързо да излязат от тялото. Освен това, лимоните стимулират дейността на черния дроб и пречистват кръвта.

Цвекло

Цвеклото е истинска витаминна бомба с богатото си съдържание на бета-каротин, магнезий, калций, цинк, желязо, витамин С, В3, В6. Всички те помагат на черния дроб и жлъчката да разрушат токсините, а фибрите подобряват храносмилането. За детокс е най-добре да се приема сурово цвекло, в комбинация със зеленолистни и лимонов сок.

Ябълки

Те не само са богати на фибри и хранителни вещества, но и стимулират производството на жлъчен сок, който черният дроб използва за изчистване на токсините. Същевременно пектинът помага на тялото да се избави от тежките метали и вредните хранителни добавки.

Зелени зеленчуци

В тях има голямо количество хлорофил, който също съдейства на организма да се пречисти от тежките метали, токсините и пестицидите, за пречистване на кръвта и насищането й с кислород.

Чесън

Суровият чесън е мощно оръжие срещу вирусите, притежава антисептични и антибиотични свойства. Стимулира черния дроб да изработва ензими, които помагат на тялото да филтрира токсините, постъпващи с храната.

Морски водорасли

В тях има огромно количество антиоксиданти, които пречистват кръвта и укрепват храносмилателната система. Алгиновата киселина, съдържаща се в тях, абсорбира токсините от храносмилателния тракт.

Зелен чай

Всеизвестно е, че зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти. Един от тях, катехинът, подобрява дейността на черния дроб. Наред с това, консумацията на зелен чай хидратира тялото, за разлика от кафето и черния чай, които имат обезводняващо действие.

Магданоз

Магданозът помага на организма да се избави от тежките метали, които могат да предизвикат депресия, хормонални проблеми, заболявания на щитовидната жлеза и други болести. Химичните съединения, съдържащи се в магданоза, се свързват с токсините, като ги извеждат от кръвта, тъканите и органите.

За още практични съвети, полезна информация и вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X