Напишете дума/думи за търсене

Първата ви работа в хотела: пуснете душа и излезте от банята

Здравните инспекции в страната напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти как да сведат до нула риска от заразяване с легионелоза (легионела, легионерска болест).

Легионелата е заболяване, открито след взрив на тежки пневмонии по време на чествания в хотел с климатична инсталация от стария тип с т.нар. водноохладителна кула. Специфичното при тях е, че използваният въздух от помещенията се прекарва през кула с течаща вода, която обира прашинките и освежава въздуха, който след това се връща. Тези условия са много подходящи за разпространяване на заболяването.

Мит е, че съвременните климатици имат роля за заразяването с легионела, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

У нас всички

случаи на

легионела са

от водопроводна

вода в хотели,

жилища, офиси,

уточни той.

“В тръбите на водопроводната инсталация може да се намножат причинителите на инфекциозното заболяване – микроорганизмите легионели, които обикновено се намножават в едноклетъчните еукариоти протозои в инсталацията. Това може да се случи, когато топлата вода не е достатъчно гореща, а студената не се ползва постоянно и има предпоставки температурата й да се повиши над 24 градуса в горещите месеци. При такива предпоставки обикновено

заразяването

става при

вземане на душ,

след като водата

в банята

не е ползвана

отдавна

и е застоявала.”

Легионелата е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича като тежка пневмония у хора, които са вдишвали аерозол с микроба легионела пневмофила.

Проф. Тодор Кантарджиев препоръчва този метод за лична защита от легионела. Здравните инспекции напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти за мерки срещу легионерската болест, има случаи.
Проф. Тодор Кантарджиев препоръчва този метод за лична защита от легионела. Здравните инспекции напомниха на мениджърите на хотели и туристически обекти за мерки срещу легионерската болест, има случаи.

За избягване на такъв проблем в горещите месеци течащата вода трябва да се използва непрекъснато. Както и подаваната в инсталацията топла вода да е много гореща, а студената – под 24 градуса, за да не дава възможност в тръбите да се размножават легионели и да предизвикват заболяването.

За разлика от другите пневмонии то не се повлиява от най-масово използваните в болничната и извънболничната помощ антибиотици от групата на цефалоспорините. При точно поставена диагноза легионела тя трябва да се лекува или с хинолони, или с макролиди, или с тетрациклини, подчерта проф. Кантарджиев.

Въпреки че е доста едър и широко разпространен в природата, особено в термални води, микробът е открит късно – през 1977 г. Причината е, че се развива на специални хранителни среди и не се оцветява с традиционно използваните при микроскопиране багрила.

В лабораторията по опасни инфекции НЦЗПБ имаме капацитет за доказване на заболяването у хора с тежки пневмонии и наличието на легионела във водопроводите на публични и частни сгради. Тази година имаме няколко съобщения от европейски партньори за разболели се след пребиваване у нас хора, за които има съмнение, че са се заразили тук. Затова по препоръка на НЦЗПБ регионалните здравни инспекции правят предупреждения главно за собствениците на хотели да се спазват хигиенните норми и да се засили контролът, каза директорът на центъра.

“Освен това е полезно да се знаят индивидуалните мерки за защита, които човек може да приложи в хотел например. Водещото е

преди първото

използване

водата в банята

да се източи

в отсъствие на хора в помещението.

Включва се вентилацията на банята, пуска се душът - първо топлата вода, после студената, и без активно вдишване и бавене помещението се напуска. След няколко минути водата е прочистила пътя, по който минава, спира се и банята може да се използва по традиционния начин. Това е и правилото, което аз спазвам”, обясни националният консултант.

Откриването на проблема с особения вид тежка пневмония е свързано с една от най-големите мистерии в съвременната медицина. Нужни са месеци след смъртните случаи, за да се разбере какво разболява около 200 и убива няколко десетки възрастни ветерани от Американския легион след срещата им в елитен хотел във Филаделфия.

Паниката започва, когато легионери масово развиват тежка пневмония, която не се поддава на лечение с пеницилини и цефалоспорини. Започват широки противоепидемични изследвания – откъде са дошли хората, как да живели и т.н., но между тях няма нищо друго общо освен участието в срещата.

Странното е, че освен болните ветерани от хотела, заболяват и няколко десетки хора, които са били на булевард “Понтиак” до хотела. Те развиват трескаво състояние, подобно на лека пневмония, която обаче не заплашва живота им. Общото между тях е, че са стояли близо до отдушниците на климатичната инсталация с водна кула. Така вниманието отново се насочва към хотела. Епидемиолозите слагат в помещенията клетки с морски свинчета. След време тези животни, които са били в лобито на хотела и конферентната му зала, развиват пневмония с неизвестен причинител.

Започват всевъзможни догадки и научни хипотези, но мистерията само става по-заплетена.

Чак следващата година, когато се въвеждат методи за оцветяване с импрегнация със сребро, се вижда, че в белите дробове на заболелите хора е имало микроб, близък по размер с чревните, който не се изолира на нормални хранителни среди и не може да се наблюдава с обичайните оцветители за микробиологични наблюдения, разказа проф. Кантарджиев. Микробът се изолира и при морските свинчета, после при кокоши ембриони и възниква въпросът това нов микроб ли е. Съмнението е отречено, защото се разбира, че още преди много години е имало взривове от такава пневмония.

Националният център по заразни и паразитни болести е в състояние да установи по безспорен начин наличен ли е микробът, дори при малко съмнение е добре да се извърши проверка от специализираната ни лаборатория по опасни инфекции, препоръча директорът на центъра.

Понтиак треска е леката форма на легионелозата

Въпреки че легионелата е най-големият епидемиологичен пъзел на миналия век, болестта не е ужасяващото ново заболяване. В продължение на години преди 1976 г. то е съществувало, просто не е било разпознавано. След определянето на причинителя на мистериозната “кървава” пневмония в луксозния хотел “Белвю-Стратфорд” учените откриват, че микробът е бил причина за по-малък взрив в същия хотел две години преди легонерската среща, както и за няколко други инцидента. Патогенът всъщност е бил изолиран благодарение на бдителен военен лекар още през 1947 г., но не е бил проучван обстойно.

Затова, когато бактерията е разконспирирана след трагедията с умиращите ветерани, е кръстена на нейните най-известни жертви. Тогава се уточнява и връзката й с изкаралите "мека" легионела хора, които просто са стояли до охладителните тръби на хотела на булевард “Понтиак”. Логично леката форма на заболяването получава името Понтиак треска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X