Напишете дума/думи за търсене

Коварните храни: 7 странични ефекта на обичайните продукти

Алергия, мигрена, халюцинации и други капани, с които ни заплашват безобидни на пръв поглед храни.

Обикновено очакваме от храната да засити глада, да ни достави удоволствие и да снабди тялото с полезни вещества. Наясно сме, че някои продукти са вредни и могат провокират появата на наднормени килограми - но коварството на храната не спира до тук. Вижте какви странични ефекти са възможни - за някои от тях сте чували, но за други не сте и подозирали.

Алергия

Теоретично всеки хранителен продукт може да е алерген, но в 90% от случаите главни виновници за алергични реакции са прясното мляко, яйцата, ядките, ракообразните, соята и пшеницата.

Сред най-безопасните в това отношение храни са киселомлечните продукти, заешкото, пуешкото и пилешкото месо, крушите и ябълките, магданозът и копърът, ечемикът, царевицата, просото, тиквичките, краставиците, зелето, карфиолът, броколито - те имат най-ниска алергенност.

Мирис на тялото

Любовта ни към определени храни може да предизвика доста непривлекателен аромат, излъчващ се от тялото. Експертите обясняват, че някои продукти усложняват бактериалната активност и провокират появата на неприятна миризма, особено ако се консумират твърде често. Сред тях са говеждото и агнешкото месо, рибата, доматите, чесънът, спанакът, цвеклото, соята, алкохолът.

За щастие има и храни, които помагат тялото ни да излъчва приятно ухание. Към натуралните дезодоранти се отнасят суровите зеленчуци и плодове, билките, ядките, чаят от мента, маточина и салвия.

Акне

Появата на пъпки е неприятен естетически проблем, който може да бъде провокиран от прекомерна консумация на продукти, богати на наситени мазнини и трансмазнини - те увеличават количеството на себум в тялото, което е причина за акнето. Ако искате чиста и сияйна кожа, на първо място ограничете сладкишите, чипса и бързите храни (хамбургери, пица, дюнери и т.н.), млечните продукти, ядките, кафето, продуктите от бяло брашно, колбасите, пушените меса, газираните напитки, алкохолът.

За да се избавите от досадното акне, диетолозите препоръчват да включите в менюто си овесени ядки, смокини, броколи, авокадо, морска риба, тиквени семки, черен шоколад.

Гъбички

Гинекологичните гъбички се появяват в резултат от излишък на Candida в тялото - затова храната, която участва в процесите на ферментация, може да доведе до този неприятен проблем. Към коварните продукти се отнасят захарта, оцетът, нишестето, сладките плодове (например, банани, райска ябълка, фурми, смокини), сушените плодове, както и продуктите, съдържащи мая (бира, хляб).

За предотвратяване на развитието на гъбички ще ви помогнат лимоните, морковите, боровинките, чесънът, морските водорасли, канелата, дафиновият лист, киселите краставички - те възпрепятстват развитието на гъбичките Candida.

Слаба памет и липса на концентрация

Изследване на медицинския център на Чикагския университет е установило, че прекомерната консумация на мазнини (най-вече концентрирани и изкуствени) може да доведе до Алцхаймер и други форми на умствено разстройство. Не само възрастните, но и младите хора трябва да ограничат сладкишите, колбасите и мазната храна, особено пържените картофи. Освен това, не бива да се яде прекалено често консервирана риба тон - високото съдържание на живак в тези консерви е опасно за мозъка.

Ако искате да продължите младостта на мозъка си, наблягайте на рибата и морските дарове, горските плодове (особено боровинки, къпини и малини), плодовете и зеленчуците, билките, ядките и тиквените семки.

Мигрена и главоболие

Главоболие може да бъде предизвикано не само от стрес и промени в кръвното налягане, но и от най-обичайни хранителни продукти. Лекарите поставят в рисковата група ананаса, бананите, сливите, авокадото, маринованата и сушената риба, дивечовото месо, черният дроб, колбасите, зрелите сирена, соевият сос, шоколадът, киселото мляко, бирата, ядките и бобовите, някои вина (особено червени), кафето. Тези храни съдържат амини, образувани от аминокиселни по естествен път или под въздействие на бактерии. Разбира се, тези продукти оказват негативно въздействие не на всички хора, а само на тези, в чийто организъм има дефицит на ензими, които унищожават амините.

Ефикасен срещу главоболие е джинджифилът - сушен или пресен, както и

билковите чайове от мента, мащерка, лавандула, маточина, невен, липа.

Халюцинации

Тук става дума не за консумация на мухоморки, а на напълно безобидни продукти. Така например, прекомерната употреба на лютите чушки чили може да предизвика състояние на опиянение и халюцинации. Хората, които злоупотребяват с кафе, стават прекалено чувствителни, заради повишеното съдържание на кортизол (наричан хормон на стреса) и може да чуват необичайни шумове или дори да усещат необяснимо физическо присъствие. Незрелите плодове (особено черниците) са опасни, тъй като съдържат токсичен сок, който предизвиква дезориентация. Индийското орехче е безопасно след термична обработка, но в суров вид и в големи количества (над 20 г) може да предизвика халюцинации, продължаващи няколко часа. Известно е наркотичното действие на маковото семе - доказано е, че прекомерната консумация на печива с мак може да доведе до положителен тест за наркотици.

За още практична информация, вкусни предложения, срещи с кулинарни блогъри и специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X