Напишете дума/думи за търсене

12 предупредителни знака за деменция

Събиране на боклуци

Един от знаците на ранна деменция е желанието да се съхраняват всякакви ненужни вещи. При някои хора това се изразява в събирането на безполезни артикули като фигурки на котки или кучета, носни кърпички, картички и прочие.

Неспособност за правене на реалистични планове

Ако започне да мечтае за невъзможни неща като изкачване на Еверест или да си купи изключително скъпа къща край морето, макар че не разполага с достатъчно средства.

Внезапна загуба на тегло или напълняване

Промените в теглото са свързани с деменцията.

При мъжете, които внезапно качват повече от 10% от теглото си, рискът от деменция се увеличава с 25%.

При жените при същите условия рискът се увеличава със 17%.

Това е един от най-ранните симптоми, но може да посочи и някои други заболявания като рак или сърдечни проблеми, така че е препоръчително да посетите лекар.

Тревожност заради неспособност да се направи нещо

Например, ако нещо се повреди у дома, а човекът, страдащ от деменция, не може да се сети кого да извика, за да го поправи. Такива случаи са достатъчни, за да накарат индивида да се разплаче.

Желание за самота

Когато един възрастен човек започне да забелязва промени в себе си, той може да започне да избягва непреднамерено околните. Това е нещо като психологическа защита: той се страхува от този свят, който внезапно се оказа напълно непознат за него. А когато се събира цялото семейство, той ще е недоволен от това роднинско сборище. Това важи с особена степен за хората, които са били приятелски настроени и социално активни.

Използване на паразитни думи и междуметия

Това показва, че активният речник на човека се стеснява. Тази особеност се отнася особено за хора, които са чели много и са били учители или учени. С течение на времето те престават да използват различни термини и думи, които трудно се произнасят. За да запълнят паузите, те започват да използват паразитни думи.

Може да загубят интереса си към четене на книги.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X