Напишете дума/думи за търсене

Танци и редовен секс обновяват мозъчните клетки

Научно доказаха, че възбуждащите танци и редовният секс възраждат мозъчните клетки

Деменцията е постепенно западане на мозъчните функции, тя е нелечима и бавно отнема способностите на човека да се справя дори с най-елементарните житейски ситуации.

Има много видове деменция – резултат на различни заболявания, но всички причиняват проблеми с паметта, говорните способности, обработката на информация, разбирането и преценките.

Преди обаче да се стигне до тази крайна фаза,

организмът дава

сигнали, че нещо

не е наред

с паметта ви. Научно е доказано, че отслабването на паметта и вниманието не е само генетичен проблем или резултат от заболяване. То се причинява и от хроничен стрес, който предизвиква аномалии в строежа на нервните клетки и синапсите, намалява техния брой и влошава когнитивните способности.

Американският психолог Тери Хорн, който изследва когнитивните умения на човека, необходими за ученето, запомнянето и мисленето, посочва три плюса и три минуса за развитие на нашите умствени способности: положителните са общуване с оптимисти; любознателност и редовен секс. Отрицателните – прекалена злоупотреба с диети; ежедневно

гледане на

затъпяващи тв

сериали; постоянен

контакт с песимисти

и неудачници

Канадски психолози съветват, че за да засилите интелекта си, не е нужно да се сравнявате с прекалено амбициозните и целеустремени хора, пише в. “Комсомолская правда”. Желанието на всяка цена да постигате цели, които не са по силите ви, изтощава организма, отслабва и притъпява разума. “Има врати, които просто не се отварят. Абсолютните лидери с безгранични възможности са под 1 процент от хората. Приемете това и вървете по своя път – определено ще постигнете по-добри резултати, ако останете в своята зона на комфорт, а не преследвате непостижими успехи, които отнемат силите”, казва психоаналитикът от Торонто Майкъл Дюбуа.

Танците са отлично

терапевтично

средство

срещу синдрома на емоционалното и умствено изгаряне - състояние на изтощение на различни нива: мозъчно, психо-емоционално и физическо, твърдят британски психоаналитици.

Защитавайки се от ежедневните стресове, човек се затваря в т. нар. черупка на скованите мускули. А с танца излизаме от тази черупка. Ритмичните движения под звуците на музика усилват кръвообращението на мозъка и предизвикват отделяне на окситоцин – хормона на удоволствието и любовта, който участва в производството на мозъчни клетки – неврони.

За най-полезен при жените учените посочват кючека. Освен че стяга корема, той снижава тревожността и стимулира отделянето на женски хормони. 

За мъжете е полезно

да овладеят тангото

Този страстен и много интелектуален танц учи на бърза реакция, помага за концентрацията и настройва за смело вземане на решения. Той кара “силния пол” да се чувства едновременно сериозен и сексуален. А когато мъжът усеща своята сексуалност, творческите му възможности се повишават и се активизират определени области в лимбическата структура на главния мозък, които отговарят за интелекта, обяснява германският неврофизиолог от университета на Дортмунд Август Шлиман.

ТЕСТ

Проблем ли е

забравянето при вас

Напрежението, суетата и вечният стрес карат напълно здрави и млади хора да забравят като старци. С тест от 15 въпроса можете за проверите доколко това се отнася до вас и дали паметта ви е засегната. Отговорът “никога” носи 0 точки: “рядко” – 1 точка; “понякога” – 2 точки; “често” – 3 точки”.

1. Трудно си спомняте какво точно е станало в последно време и в кой ден какво точно се е случило?

2. Имате ли проблем да следите действието във филм, тв предаване или роман, защото се разсейвате и губите нишката?

3. Тръгвате нанякъде и изведнъж започвате мъчително да се питате “Какво всъщност исках да свърша?”.

4. Изхвръква ли от главата ви, че в определен ден трябва да платите сметката за тока или че имате среща.

5. Изведнъж от паметта ви изчезва телефонен номер, който често набирате.

6. Забравяте ли неочаквано името и фамилията на човек, с когото общувате редовно?

7. Случва ли ви се изведнъж да се заблудите на добре познато място?

8. Трудно ви е да си спомните къде съвсем наскоро сте сложили някоя нужна вещ.

9. Излизайки от къщи, забравяте да изключите лампата, ютията, печката, да заключите. Или се тревожите дали сте го направили.

10. Повтаряте ли по няколко пъти едно и също нещо, предизвиквайки недоумение у околните?

11. Трудно се сещате за имената на известни хора или места.

12. Принудени сте да си записвате задачите, защото не разчитате на паметта си.

13. Трудно запомняте готварски рецепти или правилата на някоя игра.

14. Често губите вещи.

15. Случва ви се тутакси да забравите това, което току-що са ви казали.

При 7 точки и по-малко: Паметта ви е отлична. Но не забравяйте да я “захранвате” с физическа активност (ходете поне по 40-50 минути дневно, по възможност плувайте 2-3 пъти седмично).

От 7 до 15 точки: Още се държите, но ви е все по-трудно да запомните нова информация. Мозъкът ви се нуждае от редовни тренировки, наспивайте се добре и излизайте повече на чист въздух.

16 и повече точки: Паметта ви се нуждае от спешна реанимация. Вероятно имате проблеми с кръвоносните съдове и мозъчното кръвообращение. Посетете невролог и изяснете причините за понижената способност да помните. И гледайте да не забравите да го направите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X