Напишете дума/думи за търсене

Какво причиняват на тялото и мозъка по-малко от 7 часа сън?

Всички сме чували препоръката на докторите, че е добре да имаме по 8 часа сън на денонощие. Но рядко от хората успяват да ги постигнат. Повечето успяват само с 6 или 7, а понякога и по-малко часове. И дори да се чувствате свежи и в добра кондиция, трябва да сте наясно, че това е доста вредно за здравето.

Липсата на сън може да бъде сериозна предпоставка за развитие на карцином. Този извод е публикуван в списание Journal of the National Cancer Institute. Проучванията показват, че липсата на сън може да доведе до рак на дебелото черво или гърдата.

Недостигът на сън може да има отрицателен ефект върху сърцето. Кръвното налягане и рискът от сърдечносъдови заболявания може да се увеличат от малкото количество сън.

6 неща, които се случват с тялото, когато спим на открито


Има още по-лоши новини. Ако сте спали по-малко от 7 часа, със сигурност сте забелязали липсата на концентрация и влошена памет, която ви пречи да си спомните в детайли какво сте правили през деня.

Изводът е, че ако редовно не спите, рискувате дългосрочна загуба на паметта. Честото недоспиване води до структурни промени в мозъка, които са свързани с нарушена дългосрочна памет. Колкото повече сън получавате, толкова по-добра ще е паметта ви.

Освен това липсата на сън уврежда кожата. Тя не може да се лекува толкова бързо, ако я лишаваме от дрямка. Недостатъчното количество сън може да доведе до бръчки, старчески петна и увисналост.

Нещо повече. Забелязали ли сте, че когато не сте спали осем часа, се събуждате ужасяващо гладни? Гладни най-вече за храна от веригите за бързо хранене или много калорийни продукти. Това е характерно за хората, които често не си доспиват.

Какво се случва с тялото, ако спим по 8 часа всеки ден

Недостигът на съня води до хормонални дисбаланси, а експертите смятат, че те ни карат да ламтим за такива храни. Лишаването от сън е свързано с висок индекс на телесна маса и затлъстяване, тъй като претърпявате хормонален дисбаланс от липсата на сън.

Също така може да забележите, че сте доста раздразнителни. Палите от най-малкото, ако сте недоспали.

Ето защо, когато малките деца са „кисели“, родителят знае, че наследникът му има "нужда от дрямка". Това важи и за възрастните хора.

Недостатъчното количество сън е виновно за по-голямата податливост към настинки, увеличава риска от депресия и ни прави по-тромави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X