Напишете дума/думи за търсене

6 самоунищожителни модели на поведение, от които трябва да се откажем

Някои модели на поведение нанасят повече вреда, отколкото полза. Всеки има несигурност у себе си, но от нас зависи да решим как да се справим с тях.

Кои са шестте поведения, с които трябва да скъсаме веднъж завинаги, за да живеем по-щастлив живот?

Гняв

Крясъци у дома, обиди на приятели, рязане на гумите на съседа, блъскане по бюрото и прочие изблици на гняв подсказват, че нещо не е наред.

Добре е да се чувствате ядосани понякога, но не позволявайте на гнева да се възползва максимално от вас. Не действайте, когато изпитвате такова чувство, дори ако смятате, че реакцията ви е оправдана. Преди да нанесете гневния си удар, независимо дали е вербален и невербален, дишайте до десет и тогава реагирайте. Ако някой се опитва да се скара с вас, опитайте се да останете спокойни и проведете открит разговор с него. Ако някой става прекалено агресивен към вас, тръгнете си. Не е нужно да се излагате на такъв тип опасно поведение.

Пасивно-агресивна комуникация

Без значение дали нападате някого в социалните мрежи, оставяте гневни бележки върху хладилника, отправяте индиректните обвинения на хората около вас или се цупите мълчаливо, това са всички форми на пасивна комуникация, които трябва да избягвате. Пасивната агресия никога не е оправдана - има много по-добри начини за комуникация. Спрете да избягвате разговорите лице в лице, спрете да бягате от проблемите и започнете да водите открити, честни разговори, за да разрешите неразбориите си. Конфронтацията не е лошо нещо, но избягването й определено е.

Сравнение

Да обвинявате другите, че са по-привилегировани от вас, мрънкайки, че животът ви е несправедлив, е нездравословно. Ако постоянно се сравнявате с другите, със сигурност ще станете нещастни. Всеки има различни борби и радости в живота, но не бива да сравнявате вашите с тези на околните. Вашите успехи или неуспехи са ваша собственост, затова спрете да търсите от останалите похвала или съжаление. Единственият човек, с когото трябва да се състезавате, сте вие. Опитайте се да се съсредоточите върху личното си израстване. Всеки има различно пътуване в живота и всеки трябва да следва своя собствен път.

Омраза

Неразумното негодувание към другите, прекалено негативното отношение към някого и чувствата на прекомерно отвращение са поведения, които трябва да изхвърлите от живота си. Омразата може да възникне от ревност, различни мнения или наранени чувства. Не само че тя е пълна загуба на вашето време и енергия, но е и напълно ненужна. Нормално е да не харесвате някого, но не печелите нищо, ако го мразите. Спрете да общувате с него, така ще си спестите и време, и енергия.

Дребнавост

Да се смееш на нечие нещастие, да търсиш отмъщение, да се кефиш на лоши постъпки, спорове или клюки... това може само да вреди. Може да се шегувате, че сте дребнави, но шегата е за ваша сметка. Тези класически поведения на „злобен човек“ не са нещо, с което да се гордеете.

Несъвършенството е защитен механизъм за вашите собствени несигурности. Това е отрицателно и антипродуктивно. Спрете да се фокусирате толкова много върху другите хора и разгледайте под лупа действията си.

Оправдания

Да оправдавате поведението ви с фразата "Ами аз съм си такъв", защитавайки лошите си действия, не е начинът да живеете живота си. Помнете, че вие контролирате поведението си, така че може да го промените.

Няма да спечелите уважение от другите, ако не се отнасяте с уважение към тях. Оправданието на гадна постъпка или дума е изключително неуважително. Вместо това поемете отговорност за вашите действия.

Модели на поведение, които привличат джебчиите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X