Напишете дума/думи за търсене

Типове жени. Каква си ти?

В началото на една връзка любовта винаги ни прави щастливи, безгрижни, окрилени. Но с времето еуфорията намалява и чувствата започват да събуждат у нас и някои недостатъци.

Да сме обичани ни дава сигурност, но в същото време и страх да не останем отново сами. Според психолозите всяка емоционална връзка ни връща към връзката ни с родителите и отключва модели на поведение от детството.

Властна

Когато намерите партньор, подсъзнателно пожелавате да се грижите за него. Майчинските ви инстинкти се пробуждат и вие бързо ставате водещата във връзката. Вие взимате решенията и подтиквате партньора към действие. Да сте инициативна е прекрасно, но границата между инициативна и властна е съвсем тънка. Според психолозите момичета, които са имали властни майки, се превръщат във властни жени. Те често задушават мъжа и го обезкуражават. И докато потъпкват неговата мъжественост, накрая спират сами да го харесват и желаят. В опитите си да променят мъжа и да го направят “по-добър”, всъщност убиват чувствата си към него. Дайте си сметка: защо сте с този партньор. Щом сте го избрала за себе си, значи сте го харесала такъв, какъвто е. Ако е така, не се опитвайте да го променяте. Понякога може би грешката е във вас. Опитайте се да направите себе си по-добър човек.

Страхлива

С всяка нова любов се събуждат и страховете ви. Мислите си какво ще правите, когато изгубите това щастие. Изпитвате и ужас да не станете зависима от присъствието и чувствата на мъжа до вас. Дори предпочитате във връзката другият да е този, който обича повече. Така имате усещане за контрол и знаете, че когато всичко приключи, няма да ви е толкова трудно. Според психолозите тези, които са преживели загуба в детството си, стават страхливи и сдържани във връзките си. Тежкият удар ни кара да се затваряме в себе си и да не допускаме никого прекалено близо, за да не страдаме, ако го загубим. Дайте си сметка, че да се затваряте в себе си не е решение на нито един проблем. По-страшно от това да те наранят във връзката е никога да не си си позволила да обичаш. Ако сме безразлични към негативните емоции като тъга, мъка и разочарование, ще се лишим и от положителните като радост, щастие и любов.

Ревнива

Давате много в любовта, но се страхувате дали е достатъчно. Тръпнете в ужас другият дали е удовлетворен и да не потърси това, което му липсва другаде. Ревността ви изяжда. Най-много вредите на себе си, като непрекъснато се стремите да сте перфектна, убедена, че другият има нужда от това.

Според психолозите това поведение е характерно за жени, чиито родители са ги манипулирали емоционално. За съжаление много от родителите, без да си дават сметка, казват: “Няма да те обичам, ако не направиш това...” или “Много ще те обичам, ако постигнеш онова...”. Да кажеш на едно дете, че трябва да заслужи родителската обич е едно от най-големите прегрешения на възрастните.

Дайте си сметка, че истинската любов не бива да бъде спечелвана. Ако вие трябва да се промените, за да станете “идеалната жена” за партньора, по-добре сменете човека до себе си. Търсете такъв, в чиито очи сте подходяща. Подходяща е ключовата дума - перфектни хора няма и е загуба на време да се опитвате да станете такава. Разберете, че ако един мъж не ви обича каквато сте, той едва ли ще ви заобича, колкото и да се променяте.

Обсебваща

Когато сте влюбена, искате непрекъснато да сте заедно с любимия. Ако той харесва голф, и вие започвате да го харесвате, ако харесва изкуство, и вие искате да ходите по изложби, ако обича италианска кухня, вече не ядете нищо друго. Голяма грешка, която можете да допуснете в една връзка. Дори и да се чувства поласкан от интереса ви, в един момент той просто ще се отегчи и ще се почувства обсебен. Според психолозите жените, които се самозаличават във връзката, като деца са били или изоставяни, или пренебрегвани от родителите си. Те от малки са получили грешния сигнал, че имат право да получат внимание само когато другите имат време и възможност. За да се харесат, се стремят да се съобразяват с желанията на другите и пренебрегват себе си. Допускат тази грешка не само в любовните отношения, но и в приятелските и професионалните. Дайте си сметка - любовта е взаимно обогатяващ процес.

Разбира се, че трябва да се интересувате от хобитата на партньора, но не е естествено да харесвате всичко, което той харесва. За да сте му интересна, трябва и вие да имате какво да му покажете, на какво да го научите, с какво да го изненадате. Дайте свобода на другия да има свой живот, така че да започнете да му липсвате и да няма търпение да ви види в края на деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X