Напишете дума/думи за търсене

Майка след 40 – предимства и рискове

Раждането на деца в по-късна възраст се случва все по-често в днешно време. Причините за това могат да бъдат различни: кариера, ненадеждност на партньор, желание да си „поживеете“ още малко или просто липса на готовност за тази отговорност. В крайна сметка, най-важното е, че това е вашият живот и вашият избор. И ако решите, че искате да станете майка след 40, тогава е добре да сте информирани за някои предимства и възможни недостатъци на по-късната бременност.

Раждането на бебе носи толкова много радост и щастие, но идва с известни рискове.

Предимства

1. Удължаване на живота

Жените, които раждат по-късно, могат да имат по-голям шанс да живеят по-дълго. Според проучване тези, които са родили последното си дете, докато са били под 29-годишна възраст, намаляват шансовете си за живот до 95-годишна възраст наполовина. Възможна причина за това може да е генетиката.

Ако репродуктивната система на жена в тази възраст е добре функционираща, тогава това може да се отнася и за други процеси, свързани със стареенето.

Връзката между раждането и дълголетието се отнася най-вече за жени с 3 деца или с 2 деца.

2. Редуцира понижаването на когнитивните способности

Друго проучване показва връзката между бременността, настъпила в по-късна възраст, и по-добрите когнитивни способности при жените след менопаузата.

Жените, които раждат след 35, имат по-добра словесна памет. Това може е така, защото хормоните влияят на мозъка. Естрогенът и прогестеронът също са отговорни за мозъчната функция и съответно за развитието на мозъчната тъкан.

3. Мъдрост и опитност

Не е тайна, че с годините придобиваме знания и опит. Сравнете себе си с това, което сте били на 20 или 30 години. А сега си представете разликата в отглеждането на деца в тези десетилетия. Жените над 40 години са по-търпеливи към децата си и подхождат към възпитанието им с повече обмисленост.

Обикновено през тези години жените не просто забременяват случайно, а е умишлена стъпка, за която са подготвени. Те са по-стабилни емоционално и психически. И са готови за промените, които идват с бременността и раждането на дете.

4. Финансова стабилност

До 40-годишна възраст повечето жени вече имат кариера.

Най-вероятно вече имате недвижими имоти и спестявания, които ще ви помогнат да изпитате по-малко стрес поради появата на дете.

5. Достатъчно време за детето

Периодът на купонясване е отминал и сега е моментът да се отдадете на семейство. До 40-годишна възраст вече сте натрупали много забавни спомени, пътували сте, изследвали сте света, разширили сте границите си и сте имали цялото време за себе си.

А когато детето ви се роди, е по-малко вероятно да изпитате недоволство от факта, че няма да имате цялото си време само за себе си.

Рискове

1. По-малка вероятност от забременяване

С течение на годините жените имат по-малък шанс да забременеят. На 32-годишна възраст плодовитостта започва значително да намалява. Броят на яйцата намалява и има все по-малко от тях за оплождане. Може да се случи неправилно освобождаване на яйцеклетки от яйчниците и вероятността за освобождаване на яйцеклетки с малформации се увеличава.

Но не се отчайвайте, защото в днешно време има възможност да използвате донорски яйцеклетки. Може също да замразите собствени в по-ранна възраст.

2. По-висок риск от спонтанен аборт

Рискът от спонтанен аборт се увеличава с възрастта и след 45 години може да достигне 50% или повече. Разбира се, не само възрастта влияе върху загубата на бременност. Но промените, свързани с възрастта, влияят върху тялото, намаляват хормоналната и маточната функция, както и усложняват други фактори, които могат да доведат до загуба на плода.

3. По-висок риск от развитие на остеопороза

Раждането в по-късна възраст увеличава вероятността от развитие на остеопороза при възрастни жени. Според изследването тези, които са родили след 35 години, са били два пъти по-склонни да развият това заболяване. Затова трябва да обърнете специално внимание на костите си по време на бременност, за да намалите шансовете си за остеопороза в напреднала възраст.

4. Повишен риск от преждевременно раждане

Напредналата възраст значително увеличава вероятността бебето да се роди по-рано от термина и и с недостатъчно тегло.

5. Възможност за развитие на гестационен диабет

Тази форма на диабет в повечето случаи е временна и се причинява от недостатъчно количество инсулин по време на бременност. При бременни жени над 40 години рискът от развитие на това усложнение се увеличава със 74%. Затова е важно да направите тест за гестационен диабет.

Бременността може да има недостатъци на всяка възраст. Много зависи от майката и нейното здравословно състояние. И ако решите да станете майка след 40, шансовете ви все още са добри за успешна бременност и за раждане на здраво бебе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X