Напишете дума/думи за търсене

Испанската кухня – микс от вкусното на гърците и римляните (+рецепта)

По-голямата разновидност на тапасите са raciones. И едните, и другите се състоят от един продукт или ястия - печено свинско ухо, калмари по римски, наденички във вино. А ако искате порция XXL, тогава опитайте platos combinados. В платото ще намерите крокети, зеленчуци, варено яйце, телешко. Съгласно с испанския обичай преди храна се сервират пържени бадеми, зелени, сурови маслини, хрупкави хлебчета и доматен и чеснов сос.

Една от най-известните им яхнии е с нахут и произхожда от Мадрид. Нарича се косидо мадриленьо и съдържа още парче телешко месо, парче сланина, бекон, чорисо, картофи, малка зелка, моркови, лук, скилидки чесън.

Как да говорим за кухня я да не споменем десертите й. Макар испанците да не са най-големите фенове на сладките неща, се гордеят със своите чурос. Подобни са на нашите толумбички, но не са сиропирани. Сервират се поръсени с пудра захар и купичка течен шоколад. Това неизменно е една от най-любимите закуски на испанците. Друго сладко изкушение е кремът каталана, който прилича на Брюле, но е се прави само от мляко и жълтъци.

Пиле с ориз и чоризо

1 1/2 ч.ч. ориз

4 пилешки горни бутчета

4 пилешки долни бутчета

зехтин

340 г чоризо на ситно

1 зелена чушка без семена на ситно

1 глава червен лук на ситно

2 счукани скилидки чесън

1 голям домат на ситно

3 с.л. доматено пюре

3 ч.ч. пилешки бульон

за микса с подправки:

1 с.л. пушен червен пипер

1 с.л. чесън на прах

1 ч.л. сол

1 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. лют червен пипер

1 Покрийте ориза с вода и оставете да кисне 10-15 мин. Изцедете. Смесете подправките, за да направите овкусителния микс. Подсушете пилето и натъркайте добре с подправките.

2 Загрейте 1 с.л. зехтин на средно висока температура и гответе бутчетата от двете страни до златисто. Извадете от тигана месото и сложете чоризото. Гответе 10 мин, като бъркате от време на време. Прибавете чушката, бъркайте от време на време. След 5 мин добавете лука, чесъна, домата, пюрето и бульона. Върнете месото в тигана. След като сместа заври, намалете температурата, покрийте и оставете да къкри 25 мин.

4 Свалете капака и махнете пилето. Добавете в тигана ориза. Гответе 2 мин и върнете месото в съда, покривайки ориза. Намалете още температурата, покрийте тигана и гответе 25 мин, или до готовност на ориза. Изключете котлона, но не сваляйте ястието от него още 10 мин. Сервирайте горещо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X