Напишете дума/думи за търсене

Защо палавите и непокорни деца са по-щастливи

Докато много родители са се хванали за идеята, че децата им трябва да бъдат перфектни, психолозите подсказват, че ако те са палави, това може да допринесе за цялостното им удовлетворение от живота. Затова винаги, когато почувствате, че детето ви се държи неконтролируемо, вероятно е по-добре да поемете дълбоко въздух и да помислите как това влияе върху неговото развитие и успех в бъдеще.

Запознайте се 9-те причини на психолозите, които съветват от време на време да оставяме децата да се държат малко непокорно и палаво.

1. Те ??са по-независими и не се страхуват да се изразят
Всяко дете има своята уникална персоналност и начин на взаимодействие със света. Ако обаче родителите постоянно се опитват да го държат на къса каишка, то може да страда от проблеми със самоизразяването и да не е в състояние да определи истинските си желания и мечти. За сравнение - палавите деца не се страхуват да покажат истинския си характер и независимост, дори ако това означава да бъдат съдени от другите и наказани от родителите си.

2. Това е техният начин да опознаят света и той е ефективен
Децата използват сетивата си, за да си взаимодействат със света. Те са изключително докачливи, обичат да са шумни и не могат да останат спокойни дори за минута. Ако родителите принудят детето си да мълча и да не проявява никаква инициатива, то губи възможността да опознава света. Непокорните деца са по-склонни да станат любопитни и любознателни и са доста по-завършени като възрастни, тъй като желанието им да учат не е потиснато.

3. Те просто следват естествените модели на поведение
Повечето деца са изключително активни и малко палави и това е част от тяхната природа. Те не се страхуват да изразят своите чувства и да се възползват максимално от опита си. Е, понякога може да предозират с нивото на ентусиазма си. Ако обаче детето е шумно и върши будории, това означава, че е щастливо и се чувства уверено в собствената си кожа.

4. Те „обработват“ по-добре емоциите си
За палавите деца е по-лесно да останат свързани с емоциите си и да разбират по-добре корените на поведението си, когато пораснат. Те са по-склонни да проявяват зрялост, що се отнася до емоциите им. Осъзнават, че чувствата са важна част от живота им и се научават да разпознават и уважават усещанията и на другите.

5. Те не слушат какво говорят други хора
Палави деца не търсят одобрение. Те знаят какво е добре за тях и не се страхуват да следват пътя си. Наясно са, че дори и да се провалят, това няма да е краят на света и няма ситуация, която да не може да бъде поправена. Децата не се срамуват да изглеждат глупаво или да бъдат критикувани.

6. Не се чувстват принудени да изпълняват определени критерии, за да накарат хората да ги обичат
Палавите деца не държат емоциите си в бутилка, тъй като знаят, че родителите им ще ги обичат въпреки всичко и поведението им не може да съсипе тази любов. Те растат в атмосферата на сигурност и родителите им обикновено имат достатъчно вътрешни ресурси, за да се справят с тях. Те осигуряват достатъчно емоционална подкрепа на децата си и са в състояние да ги научат как да се държат добре, без да потискат личността им.

7. Те имат по-добри умения за решаване на проблеми
Покорните деца често страдат от прекомерно спазване на правилата и са твърде съзнателни, когато станат възрастни. Палавите деца са по-спонтанни и са готови да изпробват различни подходи, за да се измъкнат от неприятности. Те са по-устойчиви на стрес и отстояват себе си.

8. Те са по-креативни
Палавите деца имат неограничено въображение и нямат търпение да изпробват идеите си. Като възрастни те демонстрират творчески подход във всички сфери на живота и знаят, че има две страни във всяка ситуация. Не се страхуват да изразят себе си и знаят, че мнението на другите няма да има твърде голямо влияние върху живота им.

9. Те знаят, че са достатъчно добри точно такива, каквито са
Палавите деца знаят, че заслужават да бъдат обичани безусловно и няма нужда да се опитват да печелят любов с добро поведение. Това не означава, че те не се опитват да бъдат още по-добри, но го правят за себе си, а не за да угодят на хората около тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X