Напишете дума/думи за търсене

Защо губим приятели с възрастта

Със сигурност, докато сте били тийнейджъри и млади хора, сте се движили в големи компании. Цели глутници сте прекарвали ваканциите си на море и на планина, запълвали сте почти един малък киносалон само с вашите приятели. С течение на годините обаче тълпата лека-полека изтънява. Докато навършите тридесет, на вашия рожден ден гостите са малко повече от десет души - ако имате късмет. С две думи, по-голямата част от приятелствата избледняват с всяко следващо житейско десетилетие, но тези, които остават, стават по-силни и по-значими от всякога.

Ето три адекватни причини за този ефект на „осиротяване“ на пространството около вас.

1. Имате по-малко свободно време, остарявайки

Ако развитието на живота ви върви по план, то вероятно ще трупате на гърба си нови отговорности с всяка изминала година. Ще станете по-важни в офиса, което върви с по-дълги работни часове и по-често пътуване извън града.

Може да сте част от самодеен състав, който често поставя постановки, да сте се запалили по някакъв спорт и да не пропускате тренировка. А ако сте семейни и имате деца, времето ви никога повече няма да бъде само ваше. Тъй като свободното ви време става все по-ограничено, ще трябва да станете по-избирателни с кого да го прекарате. Компанията, с която преди това сте обикаляли баровете, вече не е притегателна за вас, общувате по-често със съседите от горния етаж, които имат близначки и вашите хлапета си играят с тях. С напредване на годините става по-сложно общуването с приятели, които имат различен начин на живот от вашия. Така че наистина трябва да държите много на тях, за да успявате да отскубнете време за събития и мероприятия, различни от ежедневните ви.

2. Имате все по-малка толерантност към глупотевини

Ако сте работохолик, който току-що е приключил 70-часова работна седмица, или майка на три деца, която има само една нощ за себе си този месец, едва ли бихте предпочели да я прекарате в шумно заведение сред непознати хора. С остаряването вие оценявате с по-висока стойност качествените разговори с неколцина приятели. Искате да наваксате на чаша вино, вкусна вечеря и обсъждане на теми, които наистина имат значение, вместо да се отдавате на ненужни вакханалии.

3. Кой има такава енергия?

Двадесетгодишен човек е почти свръхчовешко същество. Той може да купонясва до изгрев, да го повтори на следващия ден и да го направи отново през нощта. Живеейки този цикъл, този младеж може се запознае с десетки нови хора, част от които да му станат приятели за седмица, и правейки го, няма да се уморява.

На 30 обаче вече сме леко понатежали откъм познанства и емоции. Още не сме стигнали дотам, че да броим за любима част от деня времето за лягане. С течение на годинките обаче се научаваме да ценим енергията си, особено положителната, и искаме да си я набавяме само с общуването си със слънчеви и спокойни хора.

Ако четете тази статия в ранните си двадесет години, не се притеснявайте. Не е толкова тъжно, колкото изглежда. Приятелите, които остават с вас, докато стареете, може да не обикалят с вас баровете, но те ще донесат лекарства за вашето болно дете посред нощ. Ще ви позволят да плачете на рамото им, когато нещо ви е разстроило. Ще гледат децата ви, за да имате време да преработите чувствата си по време на раздяла с любим човек.

Това, което губите като количество приятелства, ще спечелите като качество. Като дълбочина. Обещавам ви, струва си!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X