Напишете дума/думи за търсене

Еми от Cuisinaria: Моите ястия са бързи, еклектични, вкусни (+рецепти)

Еми заедно със семейството си живее във Франция, но в своите мисли тя всеки ден се разхожда из красивите улици на родния Бургас. Кулинарното вдъхновение, с което твори блога си, също има привкус на носталгия. Същевременно във виртуалната й кухня се готвят вкуснотии от целия свят, като единствените общи критерии за рецептите са бързината и добрият вкус. Ако имате нужда от доза околосветско вдъхновение за своето меню, потърсете рецептите на Еми на адрес https://cuisinaria.blogspot.com.

Разкажете ни повече за себе си извън кулинарията, както и за семейството си.
Родена съм в Бургас и макар че от дълги години вече нямам контакт с града, все още продължавам да сънувам къщата, в която израснах, Морската градина и уличките от миналото, които вече съществуват само в спомените ми.
По професия съм дипломат, вече 17 години работя за българското министерство на външните работи. Имам две момченца – на 5 и 7 години. С мъжа ми сме заедно вече 23 години, като сме женени през последните 15. Семейството ми е много важно за мен, моята мъничка вселена, която ме зарежда и ме вдъхновява за нови успехи, подвизи, приключения. В момента живеем в Страсбург и доста пътуваме.

Как стартирахте блога?
Стартирах блога в онзи момент, в който много жени изведнъж откриват нови поприща, опознават желанията и ограниченията си по-добре, сменят кариера и насока в живота, а именно през майчинството. Седях вкъщи близо 3 години и половина. Не общувах много с никого, нито пък ми се говореше само за отглеждане на деца. Търсех нещо, което да ми доставя удоволствие и същевременно от него да има някаква практична полза. И започнах да готвя – през годините съм натрупала солидно количество готварски книги. Имах също една покойна роднина, която съм запомнила от детството със страхотните й кулинарни шедьоври и наследих тефтера с рецептите й. Дори открих рецепта, която съм си преписвала от нейна готварска книга, преди да стана първи клас, с разкривен детски почерк.
В блога читателите могат да открият интересни рецепти, по които самата аз съм се запалила - условието ми е да се приготвят бързо, да не отнемат повече от 15-20 минути за подготовка и да бъдат ефектни и вкусни. А изборът ми е еклектичен - кухнята ми е българска, американска, френска, мароканска и т.н. Рецептите ми, особено напоследък, са фюжън – да откриеш неочакваното и да го съчетаеш с нещо уж познато, за да се получи една експлозия от вкусове… това е предизвикателството ми.

Как се раждат рецептите ви и кои са ви слабост?
Най-често нещата започват така: „Какво бих искала да хапна?“ Да, често моята собствена любов към хубавата кухня ме тласка да поработя над нещо ново. Така например, понеже съм любител на чайовете, се събуждам една сутрин и решавам, че ми се иска да опитам нещо, в което има чай от жасмин – любимия ми. И започвам да си представям какво с вкус на жасмин бих искала да опитам – домашен сладолед или може би или кейк? И започва четенето на рецепти с чай и пробите за съчетаване на това, което вече знам и съм правила, с конкретната чаена идея или с това, което съветват други блогъри или майстор-готвачи. И воала, ражда се една нова рецепта.

Имате ли особено любими открия в кухнята – някоя рецепта, съставка, подправка или комбинация?
Много обичам да използвам плодове в рецептите си. Мангото например го харесвам както в предястия (тартар с фенел, манго и сьомга), така и в сладкишите (панакота с манго, кейк с манго, фурми и орехи). Но също така бих споменала сред успешните комбинации с плодове кейк с пъпеш и локум, горещото малиново суфле, пица със смокини, прошуто, рукола и моцарела.

Когато глезите семейството си, какво присъства задължително в менюто?
Аз имам ужасно злояди деца, които ядат между три и пет ястия общо, така че единственият, когото мога да глезя истински, е съпругът ми. Той обаче се оплаква, че като му хареса нещо, никога не го повтарям и затова дори не може да запомни какво е ял, за да си го поиска отново.
Все пак любими на децата са питките със сирене, американските палачинки и американските бисквити с шоколадов чипс. Мъжът ми има една много любима рецепта – пай от лайм.

А когато бързате, какви са вашите трикове за приготвяне на здравословна вечеря?
Вечер лятото наблягаме много на салатите, към които редовно добавяме различни семена – тиквено семе, ленено семе, маково, сусам и т.н. Кълновете са също интересна добавка, тях ги слагам и в пастети, в хумус с различни аромати и т.н. Това лято си отглеждахме кълнове от репички – девер ми, който живее в Китай и е веган, ни донесе семенцата – расте бързо и леко пикантният привкус на репичките много ни допадна.
Заменихме зехтина в салатата с орехово олио – харесваме овкусените зехтини, разно-образяват познатите салати.
Бързо се приготвят и различните видове паста – много харесваме пълнозърнестата паста например. В пастата пък обичам да добавям акценти като препечени бадеми например или семена от нар.

Имате ли правила за здравословно готвене и хранене?
1 Вкъщи не обичаме мазната храна, почти никога не ползвам олио, а по съвсем малко зехтин при необходимост.
2 Не ядем пържено.
3 Предпочитаме домашните печива – не купуваме полуготови тестени изделия или пък готови смески за палачинки и кейкове. Има рецепти, които стават за минути, а и поне знам какво съм сложила в тях.
4 Тъй като тук в училище на децата е забранено да си носят следобедна закуска освен плод или зеленчук, давам пюриран плод за пиене и зърнено блокче със сушени плодове.
5 По време на хранене не се пият сокове. През летните месеци пийваме приготвен от баща ми домашен сироп от бъз или си правим домашна лимонада от портокали и лимони, ароматизирана с вода от портокалов цвят и мента.
6 Не сме привърженици на диетите, но веднъж годишно за 8 седмици преминаваме към нисковъглехидратен режим на хранене, един вид детокс след зимните месеци на по-тежка храна.

Кои са сезонните продукти, към които посягате най-често и защо?
Обожавам тиквите – в блога имам много сполучливи рецепти за тиквен пай, меки тиквени курабии и нещо по-нетрадиционно като например френска мусака с тиква, суфле от тиква с два вида сирене и т.н. У дома купуваме и много круши – правя хлебчета от круши, кейк от круши, пай с круши и шоколад.

Кое е кулинарното предизвикателство, за което се готвите?
Всяка нова рецепта, към която посягам, е кулинарно предизвикателство, защото е нещо ново. Следващата ми идея е да приготвя карбонада криола – националното ястие на народите на Андите – заинтригува ме съчетанието от плодове, зеленчуци, телешко месо и подправки – не съм приготвяла основно ястие, в което да присъстват банани и сладки картофи – но смятам, че ще се получи вкусно и интересно.

„Кулинарните вдъхновения с Еми“ ви очакват с щедри
и интересни идеи на адрес https://cuisinaria.blogspot.com.

ТАРТАР С ФЕНЕЛ, МАНГО И СЬОМГА

необходими продукти:
за 2 порции
200 г филе от пушена сьомга
? манго
1 фенел
1 глава лук шалот
сок от 1/2 портокал
сок от 1 зелен лимон
3 с.л. зехтин
сол, черен пипер
копър за украса

начин на приготвяне:
1 Сьомгата, мангото, лукът и
фенелът се нарязват на малки кубчета. Две големи външни листа
от фенела се запазват за презентацията на салатата.
2 Приготвя се сосът с портокалов сок, сока на лимона, зехтина и подправките (без копъра).
3 Всичко се смесва и се полива със соса. Пълнят се двете
листа лодки от фенела. Тартарът се сервира изстуден.

Ванилова панакота с ягодово кули и мента

необходими продукти:


за 6 порции
250 мл течна сметана • 150 мл прясно мляко
50 г захар • 1 ч.л. ванилова есенция
3 листа желатин

за кули:
250 г ягоди
50 г захар (или повече, ако ягодите
не са много сладки)
няколко листа прясна мента

начин на приготвяне:
1 Листата желатин се размекват за 10 мин в купа със студена вода.
2 Заедно се кипват на котлона млякото, 50 г захар и течната сметана, като се бъркат. Извън огъня се добавят ванилията и желатина, като се разбърква до пълното му усвояване.
3 Сместа се изсипва в подходящи чаши и се оставя на стайна температура да се охлади, преди да се изстуди 2 ч. в хладилник, за да стегне.
4 Междувременно се приготвя ягодовото кули. В тенджера на котлона се загряват нарязаните ягоди, захарта и накълцаните на ситно листа от ментата. Оставя се на умерен огън от 10 до 15 мин, до получаването на кремообразната субстанция – кули.
5 Кулито се изспива върху панакотата и се украсява с ягоди и ментови листа.

АСПЕРЖИ НА ФУРНА С ШУНКА И КОЗЕ СИРЕНЕ

необходими продукти:
за 2 порции
1 връзка аспержи – общо 10 броя
2 листа шунка
40 г масло
4 резена козе сирене
пармезан или ементал за наръсване
сол, черен пипер

начин на приготвяне:
1 Аспержите се измиват и почистват по следния начин: първо малките триъгълничета от стеблата се отстраняват с нож, после се отрязва долният край на около 2 см, а стеблото се обелва на височина
около 4 см от основата.
2 Задушават се на пара. Времето за задушаването зависи от уреда, който ползвате. В моя мултикукър отне към 20 мин. Аспержите трябва да бъдат крехки.
3 Правят се снопчета от по 5 аспержи и се увиват през средата с по едно парче шунка.
4 Поставят се в намаслена тавичка. Аз слагам и по малко масло вътре,
под обвивката от шунка.
5 Отгоре върху всяко увито снопче аспержи се поставят по две резенчета козе сирене.
6 Снопчетата се поръсват с ементал или пармезан по избор.
7 Предястието се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. При изваждане от фурната се поръсва със сол и черен пипер и се сервира.

ТИКВЕНИ КУРАБИИ СЪС СТАФИДИ

необходими продукти:
за около 24 броя
? ч.ч. готварска мазнина
1 ч.ч. чаша захар
1 ч.ч. тиква (сварена, пюрирана)
1 ч.ч. ванилова есенция
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
сол на върха на ножа
1 ч.ч. стафиди

начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява на 180 градуса.
2 В голяма купа се разбива готварската мазнина със захарта до получаването на лека и пухкава смес. Прибавят се тиквеното пюре и ванилията.
3 В друга купа се разбъркват брашното, бакпулверът, содата, канелата и солта. Изсипват се в кремообразната смес и се миксират добре.
4 В тестото се разбъркват с дървена лъжица стафидите.
5 В голяма тава върху хартия за печене с чаена лъжица се оформят сладките на разстояние около 5 см. Пекат се 12-14 мин, докато покафенеят. Нареждат се да изстинат върху скара.

По желание пригответе глазура
необходими продукти:
2 с.л. масло
1 ? ч.ч. пудра захар
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция

начин на приготвяне:
Маслото се разтопява в малка тенджера на котлона. Вътре се разбъркват захарта, млякото и ванилията до получаването на гладка смес. С нея се глазират изстиналите курабии.

ТАРТ С КРУШИ, ШОКОЛАД И КАНЕЛА


необходими продукти:
1 пакет готово бутер тесто за кора за пая
3-4 едри круши, 200 г шоколадов кувертюр
1 яйце
50 г бяло брашно
3 с.л. заквасена сметана
100 г захар
канела за поръсване
1 ч.л. ванилова есенция

начин на приготвяне:
1 Фурната се загрява на 200 градуса.
2 В подходяща форма за тарт се разстила тестото, върху хартия за печене (или без да се отделя от тази, с която се продава). Притиска се добре към стените и се оформя горният ръб. Ако ползвате собствена кора за пая, първо се разточва на набрашнена повърхност, за да добие кръгла форма.
3 Шоколадовият кувертюр се разтапя на водна баня и с него равномерно се покрива кората. Изчаква се да стегне.
4 Крушите се обелват, нарязват на полумесеци и се почистват от семките. Подреждат се върху кората, докато се запълни цялата кора.
Канелата се поръсва върху крушите.
5 В отделен съд се разбиват с миксер яйцето, захарта, брашното и сметаната. Прибавя се ваниловата есенция. Сместа се изсипва върху крушите.
6 Пече се на 200 градуса в предварително загрятата фурна 35 мин. След
изваждането от фурната се оставя да се охлади и се консумира.

Ако искате сами да си приготвите кора за пая, рецептата е следната:

необходими продукти:

350 г пресято брашно
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л. вода
150 г масло, студено нарязано
на парченца

начин на приготвяне:
Към брашното и солта се прибавя маслото, докато сместа стане на трохи. Към тях се добавят яйцето и водата. Омесва се за кратко, като целта е тестото да не се загрява много при месенето,
за да не стане жилаво. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилника поне 30 мин

Пай от лайм

необходими продукти:
1 ч.ч. смлени крекери или хрупкави
бисквити
? ч.ч. светла кафява захар (ако бисквитите са сладки, може и да се пропусне)
1/3 ч.ч. масло, разтопено
400 мл кондензирано мляко
1 ч.ч. пресен сок от лайм или изцедения сок на 1 лимон
2 белтъка
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар

начин на приготвяне:
1 Смесете крекерите, кафявата захар и маслото и ги разстелете във формата за пай.
2 Изпечете кората за пая за 10 мин на 180 градуса, докато леко покафенее.
3 Разбийте с миксер кондензираното мляко и сока от лайм, докато се смесят добре. Изсипете върху кората и оставете настрана.
4 Разбийте белтъците и бакпулвера на висока скорост с миксер, докато станат на сняг. Добавете бялата захар, като изсипвате постепено по една супена лъжица. Бийте от 2 до 4 мин, докато се появят връхчета и захарта се разтопи.
5 Разстелете белтъчената смес върху пълнежа на пая.
6 Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна точно 28 мин.
Изважда се да изстине и се оставя в хладилник 8 часа. За украса добавих настъргана кора от портокал.

След като опитате тези изкушения, проверете за нова доза вдъхновение на адрес https://cuisinaria.blogspot.com/

За още вкусни предложения, практични съвети, срещи с кулинарни блогъри и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-големия гурман.
Ще научите какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X