Напишете дума/думи за търсене

Детето се напишква нощем. Как да го спрем?

Въпреки че отдавна сте махнали памперса на детето си, напикаването през нощта все още може да бъде много често срещано събитие на между 4-та и 7-та година на хлапето.

Приблизително 15% от децата на тази възраст мокрят леглото поне два пъти в седмица.

Какво да направите, за да редуцирате тези мокри епизоди?

1. Намалете броя на напитките преди лягане
За да се предотврати препълването на пикочния мехур през нощта, е важно да се контролира количеството течност, което децата пият късно следобед и точно преди лягане. Важно е да ходят до тоалетната всяка вечер точно преди лягане.

2. Избягвайте храни, дразнещи пикочния мехур
Забравете за плодови сокове, съдържащи лимон, портокал, ананас, ябълка или червена боровинка. Избягвайте прясно или кисело мляко, защото млечните продукти могат да накарат детето да се чувства по-сънливо и да му попречат да се събуди, когато пикочният му мехур е пълен. Избягвайте също горещ шоколад, чай и всякакви газирани напитки, които съдържат твърде много захар или кофеин.

3. Събуждайте ги за ходене до тоалетната
Идеята да ги събудите посред нощ за пишкане ще им помогне да бъдат по-бдителни и да се събудят сами, ако се налага да отидат до тоалетната. Наблюдавайте колко пъти детето ходи до тоалетната през деня. Ако то пишка 7 пъти на ден, събуждайте го на всеки 3 часа. След това постепенно сменете интервала на 4 часа и накрая само по веднъж на нощ. Когато мине седмица, без да намокри леглото, спрете. Ще бъдат научено да се събужда само, за да отиде до тоалетната.

4. Удвоете магнезия
Липсата на магнезий прави нервната система по-малко отзивчива, така че детето не знае, когато трябва да използва тоалетната.
Храни, богати на магнезий, са сусамовите семена, авокадото, бананите, сьомгата, бобовите растения и тофу.

5. Водете дневник
Това ще ви помогне да наблюдавате навиците, дейностите, приема на храна и течности на детето, както и емоционалното и психическо здраве. С две думи, причината, която предизвика неговото намокряне в леглото.

6. Говорете с детето
Поинтересувайте се за цялостното му емоционално състояние. Ако е преминало през промяна в живота си, като училище или друга ситуация, която би могла да причини стрес или тревожност, това може да е причина за намокрянето им в леглото.

7. Мотивирайте го, като му дадете отговорност
Ако една нощ намокри леглото, вместо да го оставите да се чувства виновно и засрамено, докато почиствате, покажете му спокойно как да сменя чаршафите си и го помолете да ви помогне.

Консултирайте се с лекар, ако:
• Вашето дете има постоянни злополуки както през деня, така и през нощта и то е над 5-годишна възраст.
• Намокря леглото всяка вечер и е на възраст над 7 години.
• Минали са месеци, без да се напишква в леглото и след това внезапно започне наново, ако е над 5-годишна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X