Напишете дума/думи за търсене

Наистина ли всеки от нас има двойник?

"Аз бях последният човек, който се качи в самолета, и видях, че някой вече е на моето място, затова го помолих да се премести. Той се обърна към мен и видях собственото си лице пред мен... Всички хора ни гледаха и се смееха... “

Това е споменът на Нийл Дъглас, който лети за сватба в Ирландия. Той се оказва в необичайната ситуация да срещне собствения си двойник. Не само че непознатите близнаци случайно си купуват самолетни билети за близки места, но и се срещат в хотела по-късно.

А сега си представете, че същото може да се случи на всеки от нас! Може би сте чували легендата, че природата създава 8 еднакви човека и ги поставя на различни места по света, така че поне един от тях да оцелее. Ако се срещнат, системата се проваля и един от „близнаците“ умира.

Ние не вярваме на тези приказки, но може да докажем, че не на теория наистина може да имате двойник.
1. Само 0,1% от генома е отговорен за уникалността на човек
Първият момент тук се основава на факта, че 99,9% от генома в цялата човешка раса е абсолютно идентичен, а само 0,1% са отговорни за нашата уникалност. Има още по-малко гени, които определят самата ни външност. Така че въпреки големия брой възможни комбинации от ДНК, идентичните изяви не изглеждат невероятни на теория. Това може да е обяснението защо има толкова много слухове за известни хора, които имат двойници.

Разбира се, пълно съвпадение дори на този малък процент може да се случи само в един от милиард случаи, както при случая с маймуната. Има теория за маймуните, които, ако бъдат оставени безкрайно много време пред пишеща машина, натискайки случайно клавишите й, ще успеят да напишат творбите на Шекспир.
Игнорирайки граматиката, маймуната има един от 26-те шанса да напише правилно първата буква на "Макбет". Дотук добре. Но вече с втората буква, шансът е намален до един на 676 (26 х 26), а в края на четвъртия ред (22 букви), това е един на 13 квинтилиона. Когато умножите вероятностите, шансовете нещо да се случи действително, изчезват много, много бързо.

Но все пак има шанс!
Ето защо теоретично от 7 милиарда души може да има един човек, чието ДНК съвпада с вашето в значителна степен.

2. Може да се окажете далечни (много далечни) роднини
И ето втората обосновка: ако погледнете този въпрос не от гледна точка на генетиката, а от тази на математиката, тогава неизвестните двойници може просто да са роднини. Според изчисленията човек може да има повече от 250 роднини след приблизително 8 поколения, а в рамките на 30 поколения броят на роднините може да бъде по-голям от 1 милион. Така че не е чудно, че потенциално бихте могли да срещнете далечния си братовчед, който има същия външен вид като вас.

Единствената надежда, която имаме, е в бъдеще лицата на всички 7 милиарда души, които живеят в света, да бъдат в някаква база данни - тогава ще може да говорим за това как да търсим своите двойници. Досега подобни срещи са били чудеса, но в бъдеще кой знае, може и да не разчитаме на случайности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X