Напишете дума/думи за търсене

Не съдържанието на калории, а обработката на храната качва килограми

Лекарите отдавна предупреждават, че различни хранителни добавки са вредни за човешкия организъм. Доказан е ефектът на консерванти и подобрители на изкуствения аромат върху появата на тумори, влошаване на благосъстоянието и хронична умора. Те превръщат здравословната храна в ултраобработена, стимулират апетита, принуждавайки човек да трупа излишни килограми.

Опасностите от преработените храни

За разлика от кулинарните специалисти, диетолозите разглеждат всички ястия и хранителни продукти по отношение на ползите за тялото и калориите. Обикновено те разграничават няколко групи:

Минимално обработени: всички зеленчуци, плодове и ядки без термична обработка. Те се почистват и нарязват непосредствено преди употреба в суров вид.
Средно обработени: зърнени храни, зеленчуци и месо, приготвени с минимум кулинарни операции (на скара, задушени в собствен сок без олио). Те съдържат само естествени подправки и добавки под формата на пресни билки, чесън.
Ултрапреработени: съдържат синтетични подобрители на аромата, ароматизатори, консерванти.

Дългосрочното наблюдение на здравето на хиляди хора от различни страни доказа, че готвените храни и преработените храни, съдържащи химически добавки, могат да причинят здравословни проблеми.

Лекарите ги свързват с повишен риск от следните заболявания:

- прекалена пълнота
- атеросклероза;
- сърдечна недостатъчност;
- мастна чернодробна хепатоза;
- инсулти;
- сърдечен удар

Всички ултраобработени продукти се произвеждат по индустриални рецепти в големите предприятия. За да удължат срока на годност и да получат желания аромат, производителите не щадят химически добавки, модифицирано нишесте, хидрогенирани мазнини и подобрители. В същото време се намалява количеството на витамини, минерали и ценни фибри.

Ултраобработените храни влияят на теглото
Опитвайки се да изяснят ситуацията, лекарите от Американския национален институт за диабет провели уникален експеримент. Една група доброволци консумирали само ултраобработени храни, храни от веригите за бързо хранене и храни за успокоение. Втората група се хранила със средно преработени храни, приготвени без рафинирано масло, на пара и на скара.

За да постигнат надеждност, лекарите подбрали ястия, идентични по съдържание на калории, съдържание на мазнини, фибри и сол. В същото време доброволците не били ограничени в размера на консумацията.
Резултатите потвърдили теорията: доброволците, които консумирали ултраобработени храни, натрупали средно 900 г мазнини. Те изяждали с 500 ккал повече на хранене, активно хапвайки сосове и кетчуп. Втората група от доброволците леко намалила теглото си, без да спазва строга диета или да гладува.

Второто важно откритие - при използване на ултраобработена храна в кръвта значително се повишава нивото на пептидния хормон PYY, който се произвежда от панкреаса. Потиска апетита, като стимулира човек да яде по-голяма порция.

Сред минусите на ултраобработените храни, които провокират затлъстяване и болести, са:

- те са по-меки, не изискват дълго дъвчене;
- съдържат повече сол и захар, стимулиращи нездравословния апетит, нарушавайки работата на сърцето и кръвоносните съдове;
- олиото и нишестето неусетно добавят калории

Ултраобработените храни са лесни за дъвчене, а диетата с ниско съдържание на фибри не дава бързо усещане за ситост. Затова хората постоянно преяждат: мозъчният сигнал за насищане идва със забележимо забавяне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X