Напишете дума/думи за търсене

Как най-лесно се мие стена, боядисана с латекс

Стените в дома се чистят рядко, а по тях се задържат какви ли не замърсявания – от цигарен дим, през изпарения от готвенето до пръсти и чернилка около контактите. Да почистим стени, които са боядисани с латекс, може да бъде предизвикателство, защото латексът се разтваря във вода. Вероятно сте пробвали да изтъркате някое петно по стената и виждате как латексът буквално изчезва като молив под гума. Въпреки това е възможно да почистим латекста с вода. Просто кърпата, която ползваме, трябва да бъде максимално изцедена. Може да бъде със сапунена вода или с разтвор от веро във вода, защото не са агресивни препарати и няма да избелят стената допълнително.

Другото средство, което ви препоръчваме като изключително ефикасно в чистенето на латексова стена, е обезмаслителят. Напръскайте с него, но отново леко, и почистете внимателно с памучна кърпа или гъба. Гледайте да не тече по стената, за да не направите някое късо съединение около контактите и разклонителите.

Мокрите кърпички са още един помощник в чистенето на латекстови стени.

В много тежки случаи – например петна от червено вино по стената, може да опитате с разтвор с белина (ако, разбира се, стената е бяла). Но имайте предвид, че стената ще се избели и е най-добре след това да минете с една ръка латекс отгоре.

Имайте предвид, че колкото по-бързо почистите мястото след момента на замърсяване, толкова по-лесно ще върнете първоначалния му вид. Ако петното остане няколко дена, ще го изкарате трудно и вероятно от търкане ще нараните и покритието на стената.

Ако имате латексова стена около печката в кухнята, ви препоръчваме я предпазвате постоянно с някаква преграда. Може да сложите нещо декоративно, което ще се сменя лесно, или пък някаква мебел, която ще служи за параван между мазните пръски и латексовата стена. Разбира се, тази мебел трябва да се чисти по-лесно от стената.

И не на последно място ви препоръчваме при следващия ремонт да боядисате с миещ се латекс. Не е панацея, но със сигурност ще улесни живота ви.

Ако стената е боядисана с блажна боя, ще я почистите много по-лесно. Може да ползвате най-различни препарати за целта, включително и чист оцет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X