Напишете дума/думи за търсене

Как да общуваме с неприятен човек

Защо реагираме спокойно на някого, дори ако според нас той греши и действа по различен начин от нашия, и реагираме на някого остро и силно, дори ако виждаме сме наясно, че той прави това за първи и последен път?

Психологията изхожда от идеята, че ако даден индивид е неприятен за нас, то причината за това е проекция. Тя е защитен механизъм, основан на факта, че качеството, което е изместено от нечия личност, се приписва на друг човек. Дразни ни това, което не си позволяваме да правим, или това, което не си позволяваме да бъдем. Неприятните хора често са наши близки: партньори, деца, родители. И тогава това не само вгорчава живота ни от постоянното присъствие на близък досаден човек в него, но и разрушава отношенията, предизвиква чувство на вина или срам.

Как да общуваме с неприятен човек

1. Вземете си почивка от общуването с такъв човек, за да възстановите контакта със себе си и да разберете, че сте наистина раздразнени или притеснени от него.

2. Опитайте се да разберете как се чувствате до такъв човек, кой и какво сте до него.

3. Дайте си възможност да изразите емоциите, които тази комуникация предизвиква у вас. Ако той ви ядосва, позволете си да се ядосате; ако ви дразни, дразнете се; ако ви боли, усетете болката. Понякога враждебността отшумява, след като си позволиш да изпиташ емоции и да ги изразиш.

4. Обяснете на себе си, за предпочитане на глас или, излагайки мисли върху хартия, каква е същността на вашите претенции към този човек. Защо не ви харесва? Защо не сте доволни от общуването си с него? Как ви вреди то? Това е свързано с нормите и правилата, които са приети във вашето семейство, или е базирано на вашия опит?

5. Осъзнайте какво бихте искали от този човек. Какво бихте искали да направите с него? Може ли да си го позволите? Ако не, тогава защо, какво ви притеснява?

Понякога човек може да подразни друг до такава степен, че той да иска да му нанесе физическа вреда или да го унищожи. Това може силно да изплаши, да предизвика чувство на срам или вина и да пречи на адекватното справяне със ситуацията. Важно е да запомните, че подобни желания обикновено са породени не от реална нужда да се унищожи или съсипе здравето на дразнителя, а просто от неспособността да се изразяват силни чувства към този човек или от неспособността да се реагира по някакъв начин. За да преодолеете това, говорете на глас на неприятника, когато не сте в неговата компания: „Ядосвам ти се, обиден съм ти… Понякога искам да ти причиня болка … Когато си отидеш в живота ми, мога..."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X