Напишете дума/думи за търсене

Стайни растения, които не изискват специални грижи

Красиви, добре поддържани зелени растения украсяват къщата, насищат въздуха с летливи продукти, абсорбират вредни вещества и създават атмосфера на комфорт. Но за да растат и да се развиват във вашия дом, трябва да се грижите за саксийните цветя.

Някои капризни растения трябва да се пръскат 3-4 пъти на ден, други имат нужда от засенчване от яркото слънце по обяд и да се изнасят на светло вечер.

Ако често сте в командировки или пътешествате, най-добре е да изберете непретенциозни стайни растения за озеленяване на жилището си. Такива, които могат да издържат 1-2 седмици без поливане, растат добре в сухия въздух от парното, чувстват се добре в жегата и на течение, не се нуждаят от пресаждане.

1. Вероятно е трудно да се намери по-непретенциозно стайно растение от сансевиерия (език на свекърва, щука опашка). Расте добре както на южния прозорец, така и в тъмния ъгъл, но на слънчевия прозорец листата ще са по-ярки. Може да се пресажда веднъж на няколко години, когато не се побира в саксията. Торенето не е необходимо.
Тя не страда от сухия въздух на апартамента през зимата. Поливането е рядко - в гъстите листа се поддържа запас от влага, през зимата може да се остави без поливане - растежът ще спре до пролетта, за да си почине растението.

2. Друго изключително устойчиво растение е хоя карноза или восъчен бръшлян. На южния прозорец расте добре, в северната стая също няма да се погуби. Влагата се натрупва в гъстите му восъчни листа, може доста да оцелее няколко месеца без поливане.
Ако сте успели напълно да изсушите хоята и тя загуби всички листа и корени, отрежете стръкче от стъблото и го поставете във вода - след няколко седмици растението ще пусне корени отново.

3. Красула е много популярно растение, по-известно като дървото на живота или на парите. Рядко е необходимо да го поливате - месестите листа задържат много влага. Сухият въздух на апартамента не вреди на красулата. Тя може да расте на южния прозорец и на северния. Може да се съхранява в хладно помещение при температура до 10 градуса през зимата.
Трябва да спазвате само две прости правила за грижата й: малка саксия, така че почвата да има време да изсъхне между поливанията и да добавите повече пясък, перлит или вермикулит към почвата.
Размножава се лесно - просто сложете листо в пръстта или във вода.

4. Грациозните зелени или зелено-бели тесни листа на хлорофитума изглеждат нежни и чупливи, но това растение е едно от най-непретенциозните и лесни за грижи. Подземната му част има удебеления, които натрупват вода и хранителни вещества.
Хлорофитумът не се страхува от суша и излишна влага, топлина и студено течение, може да расте на слънце и на сянка. Може да живее дълги години в една саксия. Счита се за един от най-добрите абсорбатори на вредни вещества от въздуха. Може би затова растението е в състояние да оцелее без подходяща грижа, защото може да получава и обработва необходимите вещества от въздуха.

5. Аспидитра също не се нуждае от специални грижи. Това растение в Англия се нарича „чугунено“ заради способността му да издържа на топлина и студ, липса на светлина и влага. Другото му име е „приятелско семейство” поради големия брой листа на дълги стъбла, растящи от малка саксия.
Това растение е перфектно за северни стаи, за декориране на стаи с липса на дневна светлина, за озеленяване на офиси с изкуствено осветление. Обикновено расте в сух и влажен въздух, не се страхува от течения или топлина, не страда от излишна влага или от липсата й.

6. Идеално растение за хора, които често напускат дома си за 1-2 седмици, е бокарнеята. Този пустинен обитател, който изглежда оригинален във всеки интериор, изисква много малко грижи и внимание. Необходимо е да го поливате рядко, но обилно, така че да бъде наситено с вода за период на "суша".
Почвата трябва да е рохкава, не питателна, саксията - малка. След добро поливане цялата излишна влага трябва да изтича от саксията. В мокра земя това растение ще изгние.

7. Златният сциндапсус е непретенциозно растение със сърцевидни или заоблени листа с яркозелен цвят с жълтеникаво-бели петна. Растението може да достигне дължина до един и половина, използва се за вертикално градинарство.
Сциндапсът е доста устойчив на сянка, може да расте в задната част на стаята, където слънчевите лъчи само от време на време попадат, или има само изкуствена светлина. Листата на сянка губят петната си, стават напълно зелени.
Грижата за растенията е минимална. То ефективно почиства въздуха от вредни вещества. Чувства се много добре в кухнята, където има постоянни промени в температурата и влажността. Плътните му листа и стъбла задържат добре влагата.

8. Някои видове каланхое отдавна са известни като лечебно растение, което не изисква никакви грижи. Поливането на растението е рядко, гъстите му сочни листа и стъблата съдържат много влага. Расте добре на прозорци с всякаква ориентация.
Устойчиво е на сянка, толерира резки промени в температурата без проблеми, цъфти дълго време. Расте доста бавно, не се нуждае от често пресаждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X