Напишете дума/думи за търсене

Защо хромът и цинкът са необходими при отслабване

Здравето и дълголетието зависят поне наполовина от начина ни на живот, така че много хора са загрижени за теглото си и се опитват да го нормализират.

За някои индивиди премахването на излишъка и постоянното поддържане на идеалната телесна маса изобщо не е трудно. Други пък отслабват с трудност и наддават още повече килограми след известно време, неспособни да се справят с жаждата за сладкиши.

Понякога причината за сривовете е слаба воля. Но често дългите диети не дават достатъчно вещества, необходими на организма. Този дефицит също провокира повишено желание за прости въглехидрати, резки колебания на кръвната глюкоза, главоболие и бърза умора по време на физическа активност.

Хром за отслабване

Хромът участва в много процеси в организма, включително в регулирането на метаболизма. Той насърчава усвояването на глюкозата от клетките, като същевременно повишава инсулиновата резистентност. При достатъчно ниво на хром въглехидратите от храната не се съхраняват в мазнини, а се използват като основен източник на енергия. Липсата на елемент принуждава тялото да съхранява мазнини и постоянно да иска все повече и повече сладичко.

Ако забележите непреодолимо желание за сладкиши, навикът да потушавате стреса с шоколад или торта, помислете дали консумирате достатъчно, богати на хром храни. Източници на този микроелемент са морските дарове, говеждото и домашните птици, тиквените семки.

Цинк за отслабване

Този минерал изпълнява редица важни функции в организма, участва в регулирането на баланса на хормоните и намалява нивата на кръвната захар. Цинкът увеличава издръжливостта, така че без него е много трудно да издържите физическата активност, необходима за отслабване и поддържане на тегло. Дефицитът на цинк провокира метаболитни нарушения, потиска имунната система. Цинкът се намира в говеждо месо, яйчни жълтъци, мая, тиквени семки и пълнозърнесто брашно.

Всички основни храни, богати на цинк и хром, са позволени в повечето диети. Трябва да ги включите в хранителния си режим, това ще помогне да се избегне недостиг на вещества, от които се нуждае тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X