Напишете дума/думи за търсене

Глад и студ, или как се лекува вирусни инфекции

Вирусите са най-примитивната форма на живот, която стои между живата и неживата природа. Те съдържат само генетичен материал - РНК или ДНК, който е опакован в протеинова обвивка. Най-известните вирусни инфекции включват остра рестираторна вирусна инфекция (ОРВИ), грип, пневмония, менингит и някои други заболявания.

Когато попадне в тялото, вирусът се прикрепя към мембраната и неговият генетичен материал попада в клетката гостоприемник, където се разпространява с помощта на ензимите на тялото. И клетката започва да синтезира вече вирусни протеини. Новородените вируси навлизат в нови клетки, причинявайки прогресията на заболяването. Тогава вирусите с течности започват да се отделят в околната среда, заразявайки нови гостоприемници.

Лечение на вирусни инфекции

Трябва да знаете, че вирусните инфекции не могат да бъдат лекувани с антибиотици. Те са устойчиви на техните ефекти, тъй като вирусите нямат клетъчна стена, метаболизъм и собствени системи за синтез. Антибиотиците се предписват само когато съществува риск от усложнения. Възможно е да се унищожи вирус, който вече е проникнал в клетъчната структура, само заедно със самата клетка.

Антивирусните лекарства стимулират имунитета на организма, нарушават структурата на нови вирусни частици и предотвратяват навлизането на вирусни патогени в нови клетки.

За лечението помагат:

глад - по време на болестта хората често губят апетит, тъй като тялото изразходва цялата си енергия за борба с вирусите. Не трябва да ядете насила. Ако не ви се яде, по-добре се ограничете до обилен бульон, пиене на много вода с лимон, зелен чай, билкова отвара, сокове.

студено - пациентът се нуждае от чист въздух, така че стаята трябва да се проветрява по-често, мокро почистване и овлажняване на въздуха;
почивка - по време на заболяване не трябва да създавате допълнителен стрес върху зрението, слуха и други органи, като гледате телевизия, сърфирате из социални мрежи, играете на компютър или телефон;

прием на витамини - D, С, цинков пиколинат, използването на пробиотици и ензими.

По време на заболяване трябва да плакнете носа си с физиологични разтвори или негазирана минерална вода, да правите гаргара с вода и сол, йодинол, колоидно сребро. Трябва да се има предвид, че червата също се нуждаят от защита и затова трябва да пиете много вода и да приемате абсорбенти.

Как да изчистим белите дробове и бронхите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X