Напишете дума/думи за търсене

Защо сексът ни причинява това

Ако някога сте се чувствали обичани след секс, не сте сами. Сексът може да бъде както израз на любов, така и начин за създаване на любов.

С две думи, ако се питате защо сексът предизвиква емоционална привързаност, отговорът се съдържа в тези 3 възможни връзки между секса и емоционалната привързаност.

1. Хормони

Често наричан „хормон на любовта или гушкането“, окситоцинът е хормонът, отговорен за свързването. Освобождава се чрез допир - както несексуален, така и сексуален.
И поради това сексът - дори и с напълно непознат - може да доведе до чувство на привързаност и връзка още от самото начало.
За да се случи обаче, сексът трябва да е удовлетворяващ. Неприятно преживяване или секс, за които не сме се съгласили, не са равни на привързаността.
И дори да сме се забавлявали, окситоцинът не означава автоматично, че се свързваме и формираме емоционална привързаност.

2. Култура

Западната култура се фокусира изключително много върху романтичните връзки, особено върху тези от моногамния вид.
Говорим за намиране на правилния за нас индивид, запазване на девствеността до брака и че сексът е по-добър, когато има емоционална привързаност.
Дори когато обясняваме секса на деца, ние го причисляваме като част от романтична връзка или брак.
Казано по-просто, нашата култура говори за секса като част от любовта. Може би това е една от причините сексът да предизвика емоционална привързаност, защото очакваме да го направи.

Чувството на удоволствие и удовлетворение след добър секс понякога може да бъде объркано с нещо по-дълбоко, което вероятно се смята за признак на истинска връзка и съвместимост, вместо просто сексуално напасване.

На свой ред това може да ни накара да инвестираме време в новооткрита връзка, да ни подтикне да опознаем другия човек и да проучим възможностите за създаване на дълготрайна връзка.

3. Психология

Има 237 причини да правим секс, според проучване от Тексаския университет в Остин.
Едно от тях е да изразим любовта, която изпитваме към някого. Друго е да се сближим с някого, за да създадем емоционална връзка и да изпитаме близост.
Сексът предлага начин за връзка с друг човек и може да ни помогне да почувстваме тази емоционална близост (както и да се наслаждаваме заедно на сексуално удоволствие).

Така че нашата култура не само очаква сексът да доведе до привързаност, но сексът може да се използва и като средство за формиране на емоционална привързаност.
Но освен самия сексуален акт, има и други неща, които често правим, които могат да насърчат емоционалната връзка.

Гушкането след секс може да доведе до по-любящо настроение. В някои отношения тази интимна прегръдка може да се почувства дори по-уязвима и изграждаща привързаност от самия секс.
Има нещо специално в това просто да прегръщаш някого и той да те държи в ръцете си, дори ако не го познаваш толкова добре.

Сексът невинаги причинява емоционална привързаност

Важно е да запомните, че сексът и любовта не са едно и също нещо. Опитът от секс със сигурност може да бъде достоен за израза „правене на любов“, но сексът невинаги е свързан с дълбока връзка.

Понякога сексът е по-скоро забавна дейност, начин за освобождаване от стреса или засищащо незабавно привличане или силен сексуален апетит.

Много хора правят секс, който не води до трайна връзка - или дори до втори сексуален опит заедно.
Това обаче не означава, че случайният секс е лишен от емоции. По време на акта изпитваме много чувства.

Всички сме различни!

Сексът може да бъде началото на дълбоко вкоренена емоционална връзка и причините за нея се базират на култура, психология и биология.

Ако сте били научени, че сексът води до привързаност, може да сте в подсъзнателно търсене за признаци и да положите усилия да превърнете сексуалните отношения в романтични.

От 237 причини, поради които правим секс, една от тях е да създадем емоционална връзка и да се сближим.
Работата е там, че - независимо дали сексът води до привързаност - тук няма правилно или грешно.

За някои сексът води до любов. За други не го прави или го прави само от време на време.

Както при повечето сексуални явления, чувството за близост след секс не е просто нещо биологично и еволюционно. Зависи и от това кой сте, сексът, който правите, и какъв смисъл му приписвате.

Проблемът не е в жените, а в ерекцията на мъжете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X