Напишете дума/думи за търсене

Препоръчителни мазнини за готвене при високи температури

Вече ви запознахме с мазнините, които е добре да избягвате по време на готвене. Сега е ред да дадем гласност на маслата, които са полезни за здравето и вкусни за небцето.

1. Зехтин - има висока термична стабилност поради съдържанието на вещества, които го предпазват от окисляване и му позволяват да запази полезните си свойства дори при силно нагряване.

2. Кокосово масло - то притежава почти всички наситени киселини и има висока точка на горене. Абсорбира се перфектно от организма, съдържа лауринова киселина, която има дезинфекциращи, антивирусни и противогъбични свойства.

3. Гхи масло - може не само да пържите храна в него, но и да го използвате за приготвяне на ястия във фурната. Степента му на горене достига 250°С. Притежава противоракови свойства и нормализира метаболизма.

4. Авокадо - също има висока степен на изгаряне и съдържа много малко полиненаситени киселини.

5. Животинските мазнини са универсални храни, които имат висока точка на горене и са с високо съдържание на наситени киселини. Особено ценни са свинската мас и мазнините, разтопени от говеждо и патешко месо. Те могат да се използват за всяко готвене и печене.

Маслата, които могат да се консумират само студени

Слънчоглед, царевица, рапица и лен - маслата от тези продукти съдържат най-много полиненаситени киселини. Те са нестабилни и се окисляват при високи температури, отделят свободни радикали и продукти от липиден оксид. Тези вещества провокират възпаление и влияят негативно на здравето.

Слънчогледовото масло съдържа голямо количество Омега-6 и практически няма Омега-3 киселини. А разликата в съотношението на мастните киселини води до много хронични заболявания като автоимунни процеси, захарен диабет, метаболитни нарушения, ендокринни заболявания.

Лененото семе съдържа голямо количество витамин Е и Омега-3 киселините надвишават Омега-6. Но те се „срива” при нагряване, така че е по-добре да го добавите към салати, зърнени храни, кисели краставички.

Ако все пак трябва да използвате тези мазнини, има храни, приготвени с тях, които компенсират вредните им ефекти с голямо количество антиоксиданти. Това са пресни плодове и зеленчуци, които неутрализират токсичните и насищат организма с голямо количество хранителни вещества.

За да са полезни мазнините и да запазят полезни свойства, трябва да следвате някои правила:

- когато пържите храна, не оставяйте маслото да пуши;
- ако е възможно, опитайте да готвите храни при по-ниска температура и намалете общото време за готвене;
- опитайте се да не преварявате храната и да предотвратите появата на коричка или да го правите възможно най-малко;
- не пържете в едно и също масло повече от веднъж

Не оставяйте бутилки с мазнина на място, достъпно за слънчева светлина. Винаги затваряйте плътно капака, за да предотвратите окисляване или гранясване. Съхранявайте маслото на хладно и тъмно място, далеч от източници на топлина и влага. По-добре да закупите малки, непрозрачни стъклени бутилки. Ако сте закупили голяма бутилка или буркан, по-добре излейте малко количество, което ще използвате, а останалото поставете на тъмно, студено място.

Как да си направим гхи масло у дома?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X