Напишете дума/думи за търсене

5 вида токсични майки, които осакатяват живота на дъщерите си

Връзката с майката невинаги е духовна, топла и безоблачна. Има пет често срещани типа токсични майки.

Всички дъщери, отгледани от адекватни майки, са еднакво щастливи, всяка дъщеря, отгледана от нелюбеща майка, е нещастна по свой начин. Липсата на майчина топлина и одобрение изкривява чувство за себе си на децата, което ги кара да не вярват или да избягват тесни емоционални връзки с другите.

Психолозите са идентифицирали 5 основни типа токсични майки, фокусирайки се върху техните поведенчески модели спрямо дъщерите им. Осъзнаването какъв тип е вашата майка ще ви помогне да разпознаете токсичните ефекти и да научите как да управлявате болезнените взаимодействия с нея.

Пренебрежителна

Такава майка пренебрегва всяко постижение на дъщеря си. Всички успехи на детето й изглеждат незначителни или са сериозно критикувани. Момиче, израснало в такова семейство, свиква да се съмнява в своите способности и чувства. Тя се чувства недостойна за внимание и изпитва дълбоко съмнение в себе си, през цялото време, изпитва жажда за любов и признание.

Управляващата

Това е форма на пренебрежително взаимодействие. Управляващата майка не признава правото на дъщеря си на независимост. Доминиращата позиция присъства във всички области на взаимодействие на ниво майка-дъщеря. Такава майка внушава на дъщеря си чувство на безпомощност и несигурност. Тази позиция е оправдана от желанието за „добро“ за детето. В резултат на това то развива вяра в собствената си неадекватност и обреченост да се провали във всяко начинание.

Недостъпната

Недостъпната майка не проявява никакви емоции към дъщеря си или ги показва към друго дете. Тази форма на поведение включва липса на физически контакт (без прегръдки и утешения), имунитет срещу сълзи и оплаквания, неспособност за комуникация на доверие. Момиче, отгледано в такова семейство, остава емоционално гладно и отчаяно търпи топлина и обич.

Непостоянна

Такава майка периодично се появява за дъщеря си в различни роли. Днес тя е ядосана и агресивна. Емоционално недостъпна утре. След няколко дни - свръхзащитна и обичаща. Поради това психиката на детето полудява. Дъщерята не знае какво да очаква от майка си и не може да определи какъв вид взаимодействие с майка й ще бъде правилно и нетравматично.

Майката бебе

Най-често смяната на ролите в семейството се случва на фона на алкохолизъм, болест на майката или присъствието на много братя и сестри. Като правило по-голямото дете страда. Най-голямата дъщеря в такава ситуация става настойник на майка си. Такива майки могат да обичат дъщерите си, но не могат да влияят на чувствата им.

Уроци, на които майката е добре да научи момиченцето си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X