Напишете дума/думи за търсене

Колко често трябва да сменяме козметиката си

Трудно е да победим изкушението да пробваме постоянно нови  продукти за кожата. Но трябва да имате предвид, че честата смяна на вашите продукти може да забави напредъка ви с някои от тях.

Вероятно на опаковката на вашия серум за лице пише, че той ще озари лицето ви за 10 дни и ще премахне бръчките за 15, но това са маркетингови трикове. Нещата обикновено не работят веднага.

Зависи от продукта, но „е трудно да се види сериозен резултат, преди да сте го ползвали поне осем седмици“, казва Кендра Бергстром, доктор по медицина, клиничен асистент по дерматология в Медицинския факултет на Университета във Вашингтон. И тази оценка се основава на предположението, че постоянно използвате продукта поне веднъж на ден, обяснява тя, което вероятно не се случва, ако редовно го сменяте с друг.

Други продукти могат да осигурят по-бърз ефект, но само временно, казва Мери Мери Л. Стивънсън, асистент по дерматология в Медицински център NYU Langone. Такива например са продуктите за под очите, съдържащи кофеин, за които се смята, че намаляват подпухналостта, като влияят на потока на кръв (въпреки че няма много изследвания за ефектите от локалния кофеин). Така че всъщност може да видите резултатите бързо, но и те ще избледнеят.

Други продукти като кремове за под очите, съдържащи витамин С, отнемат повече време, за да дадат ефект, защото променят начина, по който кожата ви работи. В случая на витамин С например той инхибира производството на меланин, което отнема повече време. В едно проучване, публикувано през 2010 г. в International Journal of Dermatology, изследователите измерват ефектите на витамин С и други освежаващи агенти чак след 12 седмици на приложение. В друго проучване, публикувано през 2009 г. в Skin Research & Technology, изследователите измерват тъмните кръгове под очите чак след шест месеца лечение.

При ретиноидите е същото - тяхното използване под два месеца е напълно неефективно. 

Може да сменяте продуктите, ако активните им съставки са сходни. Например да пробвате с различни средства за почистване на лицето на основата на салицилова киселина. Но като цяло обикновено не е добра идея да променяте рутината си, преди да сте дали достатъчно дълго време шанс на даден продукт да подейства. 

В кои случаи е препоръчително да смените козметиката

При промяна на времето

Ако се преместите да живеете на място с различен климат от този, с който кожата ви е свикнала, има резон да потърсите и други препарати. 

С напредване на възрастта

С напредване на възрастта може да откриете, че кожата ви се променя или продуктите ви влияят по различни начини. Знаете, че с годините кожата изсъхва и има съвсем различни изисквания. С годините също така можете да развиете чувствителност към определени продукти или към съставки в тях.

Хормонални промени

Когато сте бременна или се опитвате да забременеете, може да откриете, че някои продукти за грижа за кожата вече са забранени за вас от съображения за безопасност. При менопаузата също изискванията на кожата се променят.

Промени в начина на живот

Ако се изпотявате повече по някаква причина или сте по-дълго изложени на слънце, това също позволява и дори налага промяна в рутината и използваните козметични продукти за лице. 

Защо маслото от шипка е толкова популярно през последните години?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X