Напишете дума/думи за търсене

Най-търсените съставки на козметични продукти през 2020 г.

Все по-често жените започнаха да обръщат внимание не на онова, което пише с големи неонови букви върху опаковката на тяхната козметика, а на съставките, изписани с дребен шрифт на гърба. Защото първото е маркитенгов трик, а второто – онова, което в действителност слагаме на кожата и по косата си.

Ето кои бяха съставките, които имаха най-много търсения в Google през изтичащата година.

Ретинол

Ретинолът или витамин A е едно от най-ефективните средства за борба с бръчките и с признаците на стареене на кожата. Той е силен антиоксидант и умее да ексфолира кожата, заради което е перфектен за бързо премахване на мъртвите кожни клетки. Ретинолът стимулира образуването на колагенови влакна и затова казват, че с него буквално си осигуряваме „нова кожа“. В началото е бил ползван само против акне, но неговите антистареещи, противовъзпалителни, антиоксидантни и антимикробни свойства през последните години го поставиха начело на списъка на най-ефективните съставки за красива кожа.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е обичана заради нейните върховни овлажняващи свойства. Хидраторът помага за попълване и задържане на влагата в клетките, намалява появата на бръчки и ускорява зарастването на рани.

Мицеларна вода

Мицеларната вода изпълнява три функции, тъй като действа като препарат за премахване на грим, почистващ препарат и тоник. Мицеларната вода е основна съставка в много от най-актуалните и желани продукти за грижа за кожата през 2020 г.

Млечна киселина

Млечната киселина е ексфолираща киселина, получена от кисело мляко. Много марки включват тази съставка в своите формули за грижа за кожата, тъй като тя работи извънредно добре. Млечната киселина убива бактериите, причиняващи акне, намалява бръчките, увеличава клетъчния оборот и помага на кожата ви да задържа влага.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е вълшебната гума за черни точки. Когато се добави към вашата рутинна грижа за кожата, ексфолиращата съставка намалява размера на порите, регулира производството на мазнина и изсветлява тена ви.

Ниацинамид

Когато говорим за изсветляващи съставки, витамин С традиционно получава повечето похвали. Но тази година ниацинамидът (известен още като витамин В3) привлече вниманието. Помага за озаряване на кожата, борба с преждевременните признаци на стареене и възстановяване на увредените кожни бариери.

Третиноин

Третиноинът се получава от витамин А, класифицирайки го като ретиноид. Дерматолозите обикновено предписват третиноин за лечение и предотвратяване на хронично акне, но неговите ползи за кожата се простират отвъд лечението на пъпки. Той също така намалява появата на фини линии и бръчки, хиперпигментацията и белезите от увреждане от слънцето.

Витамин Е

Витамин Е отдавна е основен елемент във формулите на козметичните продукти. Той осигурява на кожата ви множество предимства, включително защита на липидната бариера, повишаване на задържането на влага и ускоряване на заздравяването на уврежданията.

Пантенол

Множество марки за грижа за кожата залагат на пантенола (известен още като витамин В5) заради страхотно овлажняващите му свойства. Хидратиращата съставка също помага за заздравяване на рани и осигурява противовъзпалителен ефект.

Мупироцин

Мупироцин е антибиотик, използван за лечение на кожни инфекции като импетиго. Локалното лечение действа, за да забави растежа на някои бактерии.

Триамцинолон ацетонид

Триамцинолон ацетонид е кортикостероид, използван за лечение на различни кожни заболявания, включително екзема, дерматит, алергии и обриви. Помага за намаляване на отока, сърбежа и зачервяването, причинени от различни състояния на кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X