Напишете дума/думи за търсене

Сквалан - новото чудо за красива и здрава кожа

Какво представлява маслото от сквалан?

Всъщност не е съвсем правилно да кажем, че скваланът е ново чудо. Сквалановото масло идва от нещо, наречено сквален, което всъщност е старо колкото света. Просто през последните години нашумя и това е в отговор на все по-засилените търсения за естествен подход в грижата за здравето и кожата.

Скваленът е естествено масло, произвеждано от мастните жлези в кожата ни. То хидратира кожата и защитава нейните естествени бариерите. Но скваленът лесно се окислява, което означава, че не е стабилен в козметични формули. Скваланът обаче е братовчед на сквалена, който може да бъде произведен в лаборатория от естествени източници. Сквалан може да даде подобни омекотяващи ефекти като своя братовчед сквалена, но е по-стабилен и отговорно произведен. Скваленовото масло традиционно се добива от черния дроб на акулите, но поради етични и екологични проблеми той вече не се използва често. Това, което дойде на негово място, е полученият от ботанически източници сквалан – той се произвежда от зехтин, оризови трици и захарна тръстика.

Ползите за кожата от маслото от сквалан

Очевидно тепърва ще ставаме свидетели на успеха на тази съставка, тъй като индустрията за красота е преживяла толкова много време, за да намери стабилна и етично произведена вариация. Защо? Това е мастна молекула, която е много гъвкава.

  • Защитава кожната бариера: основната полза от маслото от сквалан идва от способността му да подпомага и засилва кожната бариера. Използва се като омекотител в грижата за кожата, който поддържа бариерата и хидратацията й. Здравето на кожната бариера е една от най-важните функции на кожата, тъй като поддържа влагата (или спира трансепидермалната загуба на вода, явление, при което водата буквално се изпарява от кожата) и блокира навлизането на дразнители от околната среда.
  • Има антиоксидантни свойства: скваланът също така е антиоксидант, който има свойството да неутрализира уврежданията от околната среда. Антиоксидантите са силно предпочитани в грижата за кожата, тъй като помагат в борбата със свободните радикали, управляват оксидативния стрес, предпазват ни от UV и замърсяване.
  • Попълва естествените ни запаси с напредване на възрастта: подобно на други ценни неща в кожата като колаген, еластин, хиалуронова киселина и т.н., ние губим сквален с напредването на възрастта. Така че, включвайки нейното производно в ежедневната си рутина за красота, ние можем да помогнем за попълването на тази липса.

Кой трябва и не трябва да използва масло от сквалан?

Хората с отслабени кожни бариери ще се възползват от сквалан най-успешно. Как да разберете дали промбелмът засяга вас? Хронично сухата, склонна към възпаления кожа обикновено страда от компрометирана бариера. Така че, ако кожата ви е лесно раздразнена, чувствителна към продукти и външни агресори или имате възпалителни кожни заболявания като розацея или екзема, маслото от сквалан е чудесен избор за вас.

Не е толкова чудесно само за хора, чиито пори се запушват лесно. Ако имате склонност към акне, се обърнете към друга съставка.

Вижте най-хитрите приложения на кокосовото масло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X