Напишете дума/думи за търсене

„Кисел” компрес - ефективна процедура при остри заболявания с висока температура

Ефектът на оцетния компрес се основава на факта, че студена, кисела и солена среда се доставя на повърхността на дермата. Реакцията към студа е свиването на кръвоносните съдове, а по-късно - тяхното разширяване. Оцетът осигурява кисела среда за кожата, в резултат на което бактериалната и гъбична флора загива, която се отстранява с пот през порите.

Това е най-ефективната процедура, която може да се използва както за лечение на остри заболявания с висока температура, така и в случай на хронично протичане на заболявания. Може да използвате оцетни компреси при хора от всякаква възраст.

Необходимо е да се приготви разтвор на оцет във вода с концентрация от 3 до 5 %. Ако нямате такъв, може да разредите наполовина оцет (6 или 9 процента) с вода. Добавете морска сол към разтвора в съотношение 1 супена лъжица към 1 литър разтвор. Течността трябва да е със стайна температура или по-студен.

Поставете купчина одеяла (4-6) на дивана или леглото, ако е възможно изцяло вълнени - поне 1-2 горни. Разстелете чаршаф, напоен с разтвора, върху тях. Обуйте краката с памучни чорапи, също напоени с разтвора, без ластици на глезените, а върху тях още няколко чифта вълнени чорапи. Уверете се, че пръстите на краката са свободни. Легнете по гръб върху мокрия чаршаф (върху тялото не трябва да има нищо освен чорапи). Повийте тялото си като бебе, но оставете краката да стърчат извън чаршафа. При децата цялото тяло ще бъде покрито с оцетния чаршаф. В този случай чорапите не са задължителни. Върху чаршафа поставете всички одеяла.

Обърнете внимание на гърлото. Мокрият чаршаф трябва да се увие около бузите. За да запечатате областта на шията, първо може да увиете плътно врата и раменете с мека вълна (шал или пуловер) и едва след това, притискайки здраво, да го увиете в одеяла.
Поставете възглавници под прасците и суха вълнена шапка на главата. Под главата трябва да има две възглавници.

Топлината, излъчвана от тялото ви, се отразява обратно от материята на одеялата (вълната, коприната, пухът имат най-висок коефициент на отражение), в резултат на което тялото бавно се загрява до най-дълбоките тъкани и капиляри.

Съдовете и капилярите се разширяват, скоростта на кръвта и лимфата се увеличава от нагряването, налягането в съдовете се увеличава и се създават условия, които съответстват на мощна температурна реакция на организма. В кръвта от различни депа - съдове, стави, междуклетъчни кухини на органи и тъкани се отделят метаболитите, натрупани там с години. Това е първата задача на процедурата, това е първата й фаза.

Втората фаза е освобождаването на метаболити, освободени в кръвта и лимфата, върху повърхността на кожата с пот през потите на потта. Може да забележите началото на втората фаза по появата на изпотяване или капчици пот на лицето. От този момент нататък трябва да продължите процедурата за същия период от време, колкото е продължила първата фаза. Ако съкратите продължителността на втората фаза, твърде много токсини от депата ще останат в кръвта и лимфата и ще се утаят отново в тялото.

Разбира се, при хронични случаи тази процедура ще трябва да се повтори много пъти, преди да се отървете от артрит, подагра, нефрит, остатъчна пневмония и др. В остри случаи 2-3 процедури най-често водят до пълно възстановяване.

В края на процедурата трябва добре да се измиете с кърпа и сапун, да се полеете с хладка вода (времето, в което правите това, трябва да е достатъчно, за да върне напълно порите на кожата в еластично затворено състояние), да се подсушите с кърпа и да се облечете леко.
Средната продължителност на оцетения компрес е 3-4 часа, за децата
1-2, 2-3 часа в зависимост от възрастта.

Може да използвате друга версия на това увиване, когато вместо чаршаф, облечете памучно бельо, напоено с разтвор - (риза и дълги панталони), отгоре възможно най-много вълнени неща (пуловери, клинове), накрая одеяла.
В този случай трябва да се обърне специално внимание на увиването на гърлото: накиснете отделна салфетка в разтвора, обвийте гърлото, така че сливиците - основната порта на лимфната система - да са в зоната на компреса, а отгоре увийте с вълнен шалове.

В случай на гнойно възпаление на скалпа, отит на средното ухо, пародонтална болест може да включите в зоната на обвиване и главата: поставете памучен шал, напоен с разтвор, а отгоре няколко вълнени шала и шапки.

Студеното увиване с оцет не се препоръчва за изтощени, слабо реактивни пациенти с намален имунен отговор. Те трябва първо да повишат реактивността чрез други методи - например вани или горещи компреси - и едва след това да преминат към студен компрес.

Може да се затоплите в топла вана или да вземете горещ душ, преди да се увиете.

Компресът с рициново масло помага така на здравето

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X