Напишете дума/думи за търсене

Превъзходството - характеристика на несигурните хора

„Егото изчезва в пряка връзка с това колко несигурни се чувстваме.“
Рафаел Калбет

Всички познаваме хората, които демонстрират мощна увереност и се фукат със себе си. С високо вдигнати глави, те се държат така сякаш знаят всичко и че никой никога няма да се изкачи до тяхното ниво. Тези хора са известни с превъзходството си. Те мислят, че са по-добри от всички останали и че може да третират околните като техните почитатели и жертви.

Скромността не е характеристика, която характеризира тези хора. винаги се държат твърде гордо и над всичко, което може да ги накара да изпъкнат над останалите. Но има ли нещо повече от това? Може ли това просто да е маска, криеща дълбок комплекс?

Превъзходство и самоизмама
Помислете за хората, които тормозят другите. Те не са толкова силни, колкото изглеждат, защото трябва да навредят на другите, за да внушат страх и да предизвикат уважение. Но вътре те не са толкова смели, колкото изглеждат. Те имат сериозни проблеми, които крият и проектират върху хората около тях.

Същото се случва и с хората, които демонстрират превъзходство. Зад цялото презрение, което проявяват към собствените си приятели, има много по-дълбок проблем, който те се опитват да прикрият. Тази ситуация ги кара да си сложат маска за самодостатъчност, но тази нужда никога няма да бъде удовлетворена.

Човешките същества имат голяма способност да отричат проблемите, които ги заобикалят. И понякога, дори когато виждат реалността точно пред очите си, те все още имат наглостта да я отрекат. Понякога е от страх, понякога от срам. В случая с хора, изпитващи превъзходство, най-големият им проблем е несигурността, която ги преследва.
Разбира се, самооценката играе основна роля тук. В тази ситуация може или да се почувствате превъзхождащи, или да се чувствате непълноценни. Хората с усещане за превъзходство прикриват своята несигурност, като действат по-добре от другите и ги унижават, за да могат да се чувстват по-добре за себе си.

Те гледат отвисоко
Един от факторите, които могат да накарат човек да се държи по-високоморно от другите, е ако е бил малтретиран като дете. Възможно е вече като възрастен индивид той драстично да промени начина си на действие, за да се предпази от бъдещи атаки и тормоз.
Поради тази причина той смята, че трябва да „стъпва” върху другите и да демонстрира увереност, за да не го стъпчат отново околните, представяйки се като някого, който всъщност не е. Той никога няма да признае грешка, която е допуснал - просто ще обвини другите. Той също могат да се държи педантично и арогантно, демонстрирайки толкова положително мнение за себе си, че да бъде пример за подражание на хората около себе си.

За да се храни с превъзходството, той се нуждае от хора, които да го следват и да му обръщат внимание. Ако не получава това, ще се почувства като провал и ще изпадне в ступор. Ето защо такива хора са толкова мелодраматични. Обичат и да се шегуват с началниците си, за да покажат на другите кой е истинският лидер.
За тяхно съжаление, рано или късно ситуацията ще приключи и когато това се случи, самочувствието им ще бъде наранено. Пренебрегването на даден проблем не прави нищо повече, освен да го влоши, и когато той вече не може да бъде отстранен, той ще се стовари върху тях със сила, на която е трудно да се противодейства.



Поставянето на маска никога не е добър вариант. Решението се намира в търсенето на балансирано самочувствие, което ви позволява да се чувствате сигурни в себе си и добри. Представянето на себе си като на някого, който наранява другите, няма да ви накара да се почувствате по-добре, поне не в дългосрочен план. Вътре ще продължите да чувствате тази ужасна празнота и несигурност.

Затова всеки път, когато се озовете с някого, който има проблем с превъзходството, бъдете внимателни. Той не е виновен, че постъпва по този начин поради ужасните ситуации, през които е трябвало да премине. Ако имате възможност да протегнете ръката си и да му помогнете, направете го; в противен случай се дистанцирайте и го оставете да следва своя път, докато сам не реши проблемите си с несигурността.

Сега знаете, че всеки, който преувеличава своите добродетели - независимо дали това са сигурност, сила, смелост или интелигентност - и се държи така, сякаш е над другите, прави това, защото е несигурен. Това е начин да се предпази, въпреки че всичко, което наистина прави, причинява повече вреда.

Ако мъжът прави тези неща, той е сериозно несигурен в себе си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X