Напишете дума/думи за търсене

Когато някой не те обича, но не те и пуска

„ Където не може да обичате, не оставайте”.
Фрида Кало

Любовта винаги ни поставя в дилеми, въпреки че някои от тях са щастливи. Други не са толкова възнаграждаващи.
Такъв брилянтен пример е, когато сте с някого, който не ви обича, но и не иска да ви пусне да си тръгнете от живота му.

От една страна, чувствате, че отсрещният всъщност не се интересува от вас. Той не мисли за вашите нужди, нито полага усилия да ви направи щастливи. От друга страна обаче, когато вече ви е дошло до гуша и обявите намерението си да прекратите връзката, той веднага подскача и започва да дава стотици обещания, твърдейки, че не иска да ви загуби.
Заради такива реакции не е изключено да решите, че може би грешно сте разчели знаците, които са ви довели до решението за разлъка. Но не след дълго виждате признаците, че другият не ви обича. И цикълът започва отново. Какво трябва да направите в тази тревожна ситуация и как да разберете, че партньорът не ви обича?

Любовта винаги поражда някаква доза страдание. Но ако е здравословно, то трябва да носи много повече моменти на благополучие, отколкото проблеми. Накратко, любовта трябва да ви радва по-често, отколкото да ви огорчава.

Започвайки с тази идея, може да осъзнаете, че някой не ви обича, когато изпитвате повече безпокойство, отколкото спокойствие с него. Когато прекарвате повече време, страдайки от отсъствия и недоразумения, отколкото да се наслаждавате на моменти с партньора си. Когато спрете за момент да помислите и осъзнаете, че вече нямате вътрешен мир. Че през цялото време чувствате урагани и бури в сърцето си.
Той не ви обича, когато не ви обръща достатъчно внимание. Когато пренебрегва вашите нужди и чувства. Или когато те са подценени, отхвърлени или критикувани. Винаги е лесно да разберете кога някой не ви обича. Трудното е да го приемете и да вземете решение да потеглите към изхода на отношенията.

Защо не ви пуска?

Това, което винаги озадачава е, че въпреки че партньорът не ви обича, няма да ви пусне да си тръгнете. Това ви обърква. Ако обичате този човек, в крайна сметка се убеждавате, че и вие сте обичани, макар и по странен начин. Доказателство за това е измамно усещане е, че не ви позволява да прекратите връзката.

Има три основни причини, поради които това се случва

• Егоистични нужди. Другият знае, че не ви обича, но също така чувства, че има нужда от вас. Може би той не е наясно как да се справи със самотата и не е намерил нов партньор. Ако го направи, няма да се поколебае да скъса с вас.

• Чувство за собственост и егоцентризъм.
Много хора не търпят идеята някой да заеме тяхното място. Предполагат, че партньорът им е тяхно притежание, което не бива да губят. Страхът, че ще имате нов партньор, може да навреди на гордостта им и затова те не ви пускат.
• Липса на зрялост. Може би това, което се случва, е просто, че другият човек няма представа какво означава да обичаш другите. Той обича да бъде обичан, но не знае как да върне любовта.
Нормално е причината да бъде егоистична. Човекът е устроен така, че да поставя собствените си нужди над своите партньори. Ето защо такива хора нямат нищо против да навредят, стига да не трябва да носят отговорност за своите недостатъци

Преодоляване на тази ситуация
Ако сте в подобна ситуация, не пропилявайте повече време, без да подредите нещата във вид, удобен на вас. Нищо добро не може да излезе от асиметрична връзка. Точно обратното. Обикновено проблемите се умножават, пораждайки лоши чувства, несигурност и неразбирателство.

Първото нещо е да анализирате ситуацията и да се уверите, че те наистина партньорът не ви обича. Не се увличайте от ролята му на жертва. Просто размислете и определете дали той наистина се грижи за вас и дали обогатява живота ви. В противен случай е добре да го поканите на честен разговор. Посочете собствените си причини и се опитайте да разберете неговите. Може да се окаже, че той дори не разбира защо постъпва така.

Това, което трябва да направите по-нататък, е да го пуснете тотално от живота си. Изтрийте го от съществуването си, като използвате всички механизми, с които разполагате. Подобна връзка не си заслужава. Наранява ви, ограничава ви и може да ви разболее.

Ако чувствате, че е невъзможно да се разделите, че съществуването ви без него ще ви нарани твърде много, време е да потърсите помощ. Това, което имате, не е любов. Нещо друго се случва в душата ви.

Обича ме, не ме обича? Как да разберем?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X