Напишете дума/думи за търсене

Опасната част от секса, която постоянно и глупаво игнорираме

Като дете на 80-те години израснах с много силен страх от СПИН. Преди да бъда достатъчно възрастна, за да разбера истински какво е секс, в мозъка ми беше забито, че без защита, сексът неизбежно ще доведе до смърт.

Мисля, че за моето поколение въздействието, което страхът от СПИН оказа върху всички нас в толкова млада възраст, беше причината безопасният секс да стане почти татуиран върху мозъка ни. В училищата идваха доброволци на Червения кръст, които ни преподаваха се грижиха за сексуалното ни образование, раздаваха презервативи като превенция и и всяка година снимките на симптомите на полово предавани болести в учебниците ставаха все по-ужасяващо изразителни.

Трудно беше да се рационализира как някой не може да иска да използва презерватив, за да се предпази от онези ужасяващи снимки, пълни с генитален херпес и сифилис, които са само на един кондом разстояние.

Изследванията показват, че хората, особено тези между 18 и 30 години, просто не са толкова загрижени от заразяването с полово предавани болести, както преди.

20 процента от полово активните индивиди ще си легнат с някого, който има „срамна” болест, но 39 процента от тези хора активно избират да не използват защита, когато го правят. Това е като да влезеш в бърлогата на мечка и да кажеш: "Страхотно е. Прави с мен каквото искаш."

С две думи, употребата на презерватив е почти спряла, като само 1 на 3 от несемейните ги използват по време на секс.
Затова за никого не е изненада скокът в световен мащаб на инфекции, предавани по полов път. Случаите на хламидия и гонорея са се увеличили с 2.8% и 5.1%. Случаите на сифилис също са се увеличили драстично с 15,1% от 2014 г насам.

Според д-р Гейл Болан, директор на отдела за профилактика на полово предавани болести на в американския център за превенция и контрол на заразата CDC, тези цифри са само минимумът. Все още има случаи, при които не се съобщава, тъй като хламидиите и гонореята нямат симптоми.

Работата е там, че сексът с някого, който има генитална болест, ако използвате защита, не трябва да е лошо или страшно нещо. Това, че някой има инфекция, не означава, че трябва да бъде затворен на остров и да не се счита за потенциален партньор или любовник.
Има двойки, в които единият партньор успява да се опази от зараза, ползвайки презерватив, докато заболелият оздравее. В днешно време хората, които са потърпевши от този здравен дискомфорт, не ходят с надпис, надраскан на челото, който свети с неонови букви „ВНИМАВАЙТЕ“.


Разбира се, има го и факторът „няма да ми се случи“.
По-младите хора са по-склонни да поемат рискове, тъй като те могат да имат чувството, че са „непобедими“.
Вярно е. Кой на 18 или 19 не е мислил, че може да победи разбие стереотипите на всичко и да управлява света?

По-младите поколения (особено милениумите) никога не са имали цели групи приятели, унищожени от ХИВ/СПИН, когато той беше в своя пик в края на 80-те и 90-те. Никога не са се сблъсквали с близки хора, които едва са поддържани живи. Никога не са изпитвали на гърба си предразсъдъците, свързани със СПИН, когато беше много по-спорен и лидерите на света отказаха да обърнат внимание на тази ужасяваща чума тогава. Благодарение на настоящите схеми на лечение, които понякога представляват само едно хапче и имат по-малко странични ефекти, ХИВ се разглежда като хронично, но управляемо състояние, което обаче не трябва да ни позволява да сваляме гарда.

Тъй като СПИН е „черешката на тортата“ от толкова дълго време и настроенията сега са по-слаби по отношение на него, лесно е да се види как страховете от други полово предавани болести са отпаднали. Херпесът и сифилисът може да са неудобна и смущаваща тема за секс партньора, но няма да ви вкарат в ранен гроб.

Но какво ще кажете за личния страх за здравето си?

Отначало може да изглежда ужасяващо да си помислите да си легнете с някого, който има нещо нередно в половата област, особено ако никога не ви се е налагало да се справяте отблизо и лично с генитални болести, но трябва да осъзнаем, че полово предаваните зарази не са значка за срам. Може би са значка за грешка в преценката, но кой не е бъркал от време на време?

Притеснението не е в 20-те процента, които си лягат с хора, които имат полови болести, а в 39-те процента от тях, които си лягат с такива партньори и не използват защита.

Медицината може да се е развила, когато става въпрос за поддържане на добро здраве и ваксините определено са спестяваща благодат, но ако може да избегнете получаването на дискомфорт в сексуалните области, тогава ползвайте презерватив.

Грешки при използването на презерватив

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X