Напишете дума/думи за търсене

7 естествени начина за предотвратяване на камъни в бъбреците

Предотвратяването на камъни в бъбреците е изключително важно. Камъните се образуват от отпадъчни продукти, когато липсва течност в тялото. Следването на насоки като достатъчен прием на течности, минимални нива на натрий и разумен прием на месо са от основно значение за здравето на бъбреците.

Когато камъните преминават през пикочните пътища, те предизвикват пулсиращи вълни - бъбречна колика - които изтласкват камъка през каналите.

Стратегии за профилактика на камъни в бъбреците

Отлаганията в урината - микроскопични кристали - се образуват в резултат на излишните отпадъци от липсата на течност.

Възможни причини за камъни в бъбреците са дехидратация, затлъстяване, операция за отслабване, нездравословна диета (твърде солена или сладка).

Как да се противопоставим на това явление?

1. Хидратация
Пиенето на вода е от съществено значение за урината. То разрежда киселините в урината, в противен случай камъните ще се образуват поради високата им концентрация. Подсладените със захар напитки създават измамно чувство за утоляване на жаждата, но в действителност те причиняват дехидратация.
По този начин питейната вода е най-добрият вариант за предотвратяване на камъни в бъбреците. Изпотяването също допринася за дехидратацията.

2. По-малък прием на сол
Храненето с висока концентрация на сол води до образуване на камъни в бъбреците чрез увеличаване на количеството на друг минерал - калций, в урината. Някои храни съдържат излишък на натрий: преработени храни, консерви, извара, бисквити.

3. Повече растителни протеини
Излишъкът от животински протеини (червено месо, птици, яйца, морски дарове) допринася за натрупването на пикочна киселина (пурини). Страничните продукти се отличават с най-висок процент пурини. Следователно има смисъл да се замени делът на животинския протеин с растителни варианти (бобови растения).

4. Кажете „не” на строгите диети
Много храни, богати на хранителни вещества, съдържат оксалати (соли на оксалова киселина). Ако категорично изключите оксалатите от диетата, тогава ще съставите диета с висок процент на бързи въглехидрати, тъй като храните без оксалати са въглехидрати. Може да е полезно да се елиминират спанакът и бадемите (шампиони в концентрацията на оксалат).

5. Не се отказвайте от калция
Профилактиката на бъбречните камъни включва избягване на калций, но липсата на калций може да доведе до повишаване на концентрациите на оксалати, увеличавайки вероятността от камъни в бъбреците.
Ако периодично консумирате храни с висока концентрация на оксалати, е полезно да ги комбинирате с калций. Калцият и оксалатът са склонни да се свързват в червата, като по този начин намаляват образуването на камъни. Например салата от спанак може да се поръси със сирене.

6. Здравословно тегло
Затлъстяването увеличава вероятността от образуване на камъни в бъбреците. Хората с наднормено тегло консумират повече сол и животински протеини.

7. Увеличете съдържанието на магнезий
Магнезият помага да се намали вероятността от образуване на камъни в бъбреците.

Напитка за почистване на бъбреците

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X