Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим и какво не, за да бъдат по-дълго ръцете ни млади

Имайки предвид работата, която вършат, не е чудно, че ръцете ни стареят по-бързо от всичко останало. Но има няколко неща, които можете да направите (и няколко, които не трябва да правите), за да поддържате ръцете си по-дълго време млади.

Повечето от нас имат режим на грижа за кожата на лицето си, но често забравяме за тази на ръцете си, казва д-р Брайън Микелоу, естетичен хирург. И това е грешка по две причини - природата и възпитанието, обяснява той.

Какво се случва с напредване на възрастта на ръцете ви

„С напредване на възрастта кожата ни изтънява, а мазнините в ръцете намаляват - обяснява д-р Микелоу. - Намаленият обем и влошената еластичност създават полупрозрачна кожа, която се набръчква и развива старчески петна.

Междувременно не сме особено мили към ръцете си, което допълнително усложнява положението. „Излагаме ги на слънце и на препарати повече от която и да е друга част на тялото“, казва д-р Микелоу. Освен това ги мием по много пъти на ден. „Честото измиване с гореща вода премахва естествените масла в кожата и я изсушава и напуква повърхността“, предупреждава специалистът.

Как поддържаме кожата на ръцете си

И така, какво трябва да направите, ако сте забелязали, че ръцете ви изглеждат по-стари, отколкото бихте искали? Д-р Микелоу казва, че има три начина да ги накарате да изглеждат по-добре.

1. Третирайте повърхността

Можете да окажете голямо влияние върху външния вид на ръцете с лесна, но ефективна рутинна грижа за тях:

Защита: Използвайте слънцезащитен крем (SPF50 или по-висок), като го прилагате по няколко пъти на ден. Най-добре да си вземете такъв, който е водоустойчив. Но дори и с него подновявайте крема няколко пъти през деня. Носете ръкавици при продължително излагане на открито или при почистване.

Овлажнявайте: Поддържането на хидратирани ръце е ключът към противодействието на остаряващата кожа. Нанасяйте лосиони или кремове често през целия ден. Това ще помогне на кожата ви да запази своята еластичност.

Ексфолирайте: Сухата кожа е мъртва кожа, казва д-р Микелоу. Той препоръчва да използвате проста смес от лимон и захар, за да ексфолирате и тонизирате кожата си. Разбира се, може да работите и с ексфолиантите, които слагате върху кожата на лицето си.

Още един съвет: Може да лекувате старчески петна у дома с лимонов сок или с ябълков оцет. Прочетете тук.

2. Работете със слоевете на кожата

Може да провеждате периодични процедури за премахване на външния слой на кожата. Те включват дермаблейдинг, дермабразио, химическа ексфолиация и лазер.

Тези процедури спомагат за подобряване на текстурата и тонуса на кожата ви. Те също намаляват бръчките и коригират неравномерната пигментация.

3. Помислете за инжекции с мазнини

Не, не е за всеки, но ако наистина искате кожата на ръцете ви да изглежда по-здрава и по-млада, инжектирането на мазнини е един от най-добрите начини, казва д-р Микелоу.

„Златният стандарт е да вземете от собствената си мазнина от корема, седалището или бедрата и да я поставите в кухите области на ръцете си“, казва той. Това лечение изисква лека оперативна намеса и една или две седмици възстановяване.

Синтетичните инжекции също са опция. „Използването на собствените мазнини обаче е с по-голяма трайност и отхвърлянето не е проблем“, казва д-р Микелоу.

Какво да не правим:

1. Не пушете

Тютюнопушенето е не само вредно за организма ви, но и ви състарява отвън. „Тютюнопушенето води до „цигарена кожа“, която е съсухрена, сива, бледа и изглежда мръсна“, казва д-р Микелоу.

2. Не използвайте ботокс

Д-р Микелоу предупреждава: „Невротоксините като ботокс нямат никаква стойност, тъй като инхибират мускулното движение, но нямат ефект върху загубата на обем.“ Затова, ако ви предложат ботокс, откажете. Има други начини, тозе не е от ефективните.

3. Не се подлагайте на операция за отстраняване на кожата

Операцията за премахване на излишната кожа на ръцете носи повече рискове, отколкото ползи, казва д-р Микелоу. „Не е препоръчително поради белези и риск от лошо зарастване", предупреждава той.

В крайна сметка правилната комбинация от лечения зависи от вашите нужди и цели. Но всеки може да се възползва от по-добра грижа за трудолюбивите си ръце, за да бъдат те дълго млади и красиви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X