Напишете дума/думи за търсене

Средства против бръчки: ръководство за по-млада кожа

Хората купуват анти-ейдж продукти с надеждата, че те могат да намалят бръчките им и да предотвратят щетите, които причиняват слънчевите лъчи.

Но дали тези продукти работят? Правят ли всичко онова, което обещават опаковката им и тяхната реклама? Това често зависи от съставките на продуктите и от това колко дълго ги използвате. Имайте предвид, че тъй като продуктите без рецепта не се класифицират като лекарства, не се изисква да се подлагат на научни изследвания, за да докажат своята ефективност.

Ако търсите лифтинг на лицето в бутилка, вероятно няма да го намерите в обикновените кремове против бръчки. Ползите от тези продукти обикновено са незначителни.

Най-популярните съставки в кремовете против бръчки

Добрата хидратация може да подобри външния вид на кожата ви. Влагата, която се натрупва в кожата, прави линиите и бръчките по-малко видими. Хидратантните продукти съдържат масла и други съставки като протеини, восък, глицерин, лактат и урея.

Кремовете за бръчки често са овлажнители с активни съставки, предназначени да подобрят тонуса на кожата, текстурата, фините линии и бръчките. Ефективността на тези продукти зависи отчасти от вашия тип кожа и от това какви са активните съставки.

Ето най-често срещаните съставки, които могат да доведат до известно подобрение във външния вид на кожата ви. Търсете ги в съдържанието на продуктите – там, където ги пише с най-малките букви.

Ретиноиди

Това са съединения на витамин А и са цяло семейство от съставки, сред които най-популярни са ретинолът и ретиноловата киселина. Тези съставки отдавна се използват локално, за да помогнат за възстановяване на увредената от слънцето кожа и да намалят фините линии и бръчки.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С е мощен антиоксидант, което означава, че предпазва кожата от свободните радикали - нестабилни кислородни молекули, които разграждат кожните клетки и причиняват бръчки. Витамин С може да помогне за предпазване на кожата от увреждане от слънцето и да намали фините линии и бръчки. Имайте предвид обаче, че кремовете за бръчки, съдържащи витамин С, трябва да се съхраняват по определен начин, който да ги предпазва от въздух и слънчева светлина. В противен случай са абсолютно безполезни.

Хидрокси киселини

Алфа хидрокси киселините (AHA) включват гликолова, лимонена и млечна киселина. Те се използват за премахване на мъртвите кожни клетки, тоест те ексфолират кожата. Използването на продукт AHA редовно подготвя кожата ви да усвоява по-добре други продукти и стимулира появата на гладка, равномерно пигментирана нова кожа.

Коензим Q10

Тази съставка може да помогне за намаляване на фините бръчки около очите и да предпази кожата от увреждане от слънцето.

Пептиди

Тези молекули се срещат естествено в живите организми. Някои пептиди са способни да стимулират производството на колаген и е доказано, че подобряват текстурата и бръчките на кожата.

Екстракти от чай

Зеленият и черният чай съдържат съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Кремовете за бръчки най-често използват екстракти от зелен чай.

Екстракт от гроздови семки
В допълнение към своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, екстрактът от гроздови семки насърчава производството на колаген.

Ниацинамид

Мощен антиоксидант, това вещество е свързано с витамин В-3 (ниацин). Помага за намаляване на загубата на вода в кожата и може да подобри еластичността й.

Какво трябва да знаете още?

Цената

Цената няма връзка с ефективността. По-скъпият крем за бръчки може да не е по-ефективен от по-евтиния продукт. Отново подчертаваме, че трябва да гледате не цената и не рекламата, а какво съдържа вашият продукт. Кои са активните съставки на първо място в неговия състав.

Концентрация на активните съставки

Кремовете за бръчки без рецепта съдържат по-ниски концентрации на активни съставки, отколкото кремовете с рецепта. Така че резултатите, ако има такива, са ограничени и обикновено са краткотрайни.

Множество съставки

Продукт с две или три активни съставки не е непременно по-ефективен от продукт само с една от тях. По същия начин използването на няколко продукта против бръчки едновременно може да раздразни кожата ви, а не да я облагодетелства.

Ежедневна употреба

Вероятно ще трябва да използвате продукти против бръчки веднъж или два пъти на ден в продължение на много седмици, преди да забележите някакво подобрение. Но не го спирайте, защото тогава кожата ви може да се върне в първоначалния си вид.

Странични ефекти

Някои продукти могат да причинят дразнене на кожата, обриви, парене или зачервяване. Не забравяйте да прочетете и следвате инструкциите на продукта, за да ограничите страничните ефекти. Може да ви помогне да изберете продукти, които не причиняват алергични реакции (хипоалергенни) или акне (некомедогенни).

Индивидуални различия

Това, че ваша приятелка се кълне в продукт, не означава, че той ще работи за вас. Хората имат различни типове кожа. Никой продукт не работи еднакво за всички.

Вашият режим против бръчки

Кремът против бръчки може да намали вашите бръчки в зависимост от това колко често го използвате, каква е активната съставка и в какво количество го слагате. Ако искате да имате видими резултати обаче, трябва да дейставте комплексно.

1. Защитете кожата си от слънцето. Излагането на ултравиолетова светлина ускорява естествения процес на стареене на кожата ви, причинявайки бръчки и петна. Всъщност излагането на слънце е причина номер 1 за признаците на стареене на кожата, включително неравномерната пигментация. Защитете кожата си и предотвратете появата на бъдещите бръчки, като ограничите времето, прекарано на слънце, и винаги носете защитно облекло и шапка. Също така използвайте слънцезащитни продукти целогодишно, дори да сте на закрито.

2. Изберете продукти със слънцезащитен фактор. Когато избирате продукти за грижа за кожата, изберете тези с вграден SPF най-малко 15. Има такива фон дьо тени, BB кремове, пудри и т.н.

3. Използвайте хидратиращи продукти. Те не могат да предотвратят бръчките, но задържат водата в кожата и маскират фините линии.

4. Не пушете. Пушенето причинява стесняване на кръвоносните съдове в най-външните слоеве на кожата ви. Също така уврежда колагена и еластина - влакната, които придават на кожата ви здравина и еластичност. В резултат на това кожата започва да увисва и да се набръчква преждевременно. Дори ако сте пушили години наред, пак можете да подобрите тонуса и текстурата на кожата си и да предотвратите бъдещи бръчки, като откажете цигарите.

Кажете "чао" на бръчките около очите

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X