Напишете дума/думи за търсене

Кардио на празен стомах: добре ли е за нас?

Ако обикновено бягате на пътечката или в парка сутрин без храна в стомаха, тази статия е за вас.
Много хора се чудят дали правенето на гладно на кардио упражнения може да подобри резултатите и да увеличи загубата на мазнини.

Има някои спортисти, които твърдят, че изпълнението на кардио на гладно е добър вариант.
Трябва да знаете, че гликогенът - въглехидрат, който се съдържа главно в черния дроб и мускулите като най-важна резервна храна за човешкия организъм и източник на енергия - често намалява сутрин, след като
остане без храна през нощта.

Това кара тялото да изгаря по-голям процент мазнини, като работи на гладно. Това е така, защото неговото съхранение на въглехидрати не е налично. Въпреки че в повечето случаи не изчерпвате напълно запасите си от гликоген, докато спите, което ви позволява безопасно да изгаряте мазнини.

Трябва обаче да сте внимателни.
Въпреки че е вярно, че тези запаси от гликоген могат да ви помогнат да изгаряте повече мазнини, но ако те са напълно изчерпани, това е отрицателно за тялото и дори изтощава енергията на мускулите. В никакъв случай това не трябва да се случва, тъй като мускулите дават вид, форма и тонус.

Тъй като гликогенът, съхраняван в мускулите и черния дроб, намалява, нивото на глюкозата в кръвта започва да намалява. Това може да доведе до умора, липса на координация, замаяност и затруднена концентрация.
И обратно, преяждането преди тренировка също може да бъде отрицателно, тъй като това води до пренасочване на част от кръвта от работещите мускули към храносмилателната система, за да помогне за обработката на храната. Като се има предвид, че кръвта е системата за снабдяване с кислород във вашето тяло, преяждането преди тренировка може да означава, че тялото има по-малко кислород. Това може да намали способността за изгаряне на мазнини чрез упражнения.

Добре ли е да правите кардио на гладно?
Без съмнение много трениращи се чудят дали кардио тренировките на гладно могат да ускорят загубата на мазнини. Някои вярват, че кардиото на гладно е по-ефективно при изгаряне на мазнини, докато други вярват, че може да намали производителността и да ограничи загубата на мазнини.

Преди да разберете отговора, важно е да интерпретирате значението на храната в кардио сесиите. Въглехидратите са предпочитаният източник на гориво за осигуряване на енергията, от която тялото се нуждае. В същото време протеинът е полезен за растежа и възстановяването на мускулите.

Имайте предвид, че тялото превръща въглехидратите в глюкоза, която организмът преобразува в енергия. По време на тренировка тялото се обръща към запасите от гликоген за гориво, когато глюкозата не е налична.
Затова препоръчваме да експериментирате, за да видите кое работи най-добре за вашето тяло. Ако установите, че получавате добри резултати на празен стомах, продължете. Уверете се, че ядете протеини и въглехидрати скоро след тренировката.

Правете това, което работи най-добре за вашите тренировки
Правенето на кардио упражнения на празен стомах води до ниско ниво на гликоген, тъй като нищо не попада в стомаха ви от предната вечер. Без достатъчно гликоген тялото започва да изгаря мазнините по-рано. Някои проучвания показват, че кардиото на гладно кара спортистите да изгарят 20 процента повече телесни мазнини в сравнение с тези, които са закусвали преди тренировка.


Истината обаче е, че това се случва само при много ниски нива на интензивност на тренировките. По време на нива с умерена до висока интензивност тялото продължава да разгражда значително повече мазнини на гладно в сравнение след хранене.

Други изследвания показват, че жените губят приблизително същото количество телесното тегло при едночасова кардио тренировка с умерена интензивност.

Ако искате да ядете храна преди кардио, най-добре е да изберете леки храни
. Например ябълки, банани или ядки. Изберете продукти, които са лесно смилаеми и идеални за получаване на енергия, необходима за вашата тренировка.

Ако обаче се чувствате напълно изтощени след няколко минути кардио, това може да не е правилният подход. Не забравяйте, че ако като цяло тренировките са дълги, интензивни и включват интервали или тежести с висока интензивност, добре е да зареждате с гориво тялото си преди вашите сесии.

Защо трябва да правим йога всеки ден?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X